[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

我想開中效 睇番顯示卡天梯圖往上推 即係要擇番3070 / 3070ti 或同等效能既卡?
最好3080

呢個 係唔係 假4K?

27UD59-B
係4K黎

BTW
5MS
2k 就3070ti都夠啦
到時如果有budget 就上埋3080
感動兩位巴打 特別係希魔 祝各位有個美好晚上
新GAME再推高要求好正常
unreal engine 5個performance好咗
等下半年出intel 12代
再買埋3070ti
fit晒
BTW
5MS ,咩意思?

請指教
想砌機, 求建議
Budget 3萬
用途: 打機 (有時會Stream Youtube 自己睇翻) Witcher, Tomb Raider, PSO2 NGS, 其他大作
個人需求: Ultra/高,最低可接受fps 60 目標144
想3年唔駛升級電腦硬件
唔識超頻,如果穩定+平啲會考慮。
無特別散熱要求,水冷如果唔洗打理會考慮。
冇牌子信仰
唔要RGB光效

將會使用mon的類型: 2K(1440p), 144Hz, 大機會16:9
你想要咩解像度(畫質): 1080p~2K
更新頻率(流暢度): 60~144

現有Spec (應該全部要換? 除左Storage?)
CPU: Intel Core i5 4590 @ 3.30GHz
RAM: 24.0GB Dual-Channel DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28)
Motherboard: Gigabyte Technology Co. Ltd. B85M-DS3H (SOCKET 0)
Graphics:
ASUS VN247 (1920x1080@59Hz)
8192MB ATI Radeon RX 580 Series (ASUStek Computer Inc)
Power: FSP RAIDER II 650W
Storage
119GB PLEXTOR PX-128M6S (SATA (SSD))
238GB Samsung SSD 850 PRO 256GB (SATA (SSD))
223GB SanDisk SDSSDA240G (SATA (SSD))
931GB Seagate ST1000DM003-1ER162 (SATA)
Optical Drives: ASUS DRW-24D3ST

麻煩俾啲意見! 謝謝!
可以重新砌過部
3萬好似封唔到頂
最多3080ti配5900X
如果等等顯示卡跌價玩到3090就爽好多

5900X
B550/X570底板
16GBx2 ram
2TB nvme SSD
850W 火牛
360AIO水冷
機箱

零件價錢壓一壓盡量留錢俾顯示卡
剩低幾多就買咩顯示卡
最近朋友換mon比左個4k mon我所以想砌返部機黎打機
但就對砌機唔太熟
爬文後自己砌個list同你差唔多
想大家比啲意見
筆直唔知可唔可以壓到3萬內

cpu:5900x
底板:x570
Ram:16GB 3600 c15 x2or 32GB 3600 c15 x2ram
ssd:1tb gen4 m.2
顯示卡:3080ti or 3090
水冷:NZXT Z73
火牛:呢個唔太識揀 如果3090係咪850w唔夠用?
機箱:1000內

另外就係顯示卡問題
3080ti小弟我想身睇中asus strix lc 3080ti同埋evga ftw3 hybird
呢兩張同樣係aio水冷用起上黎效能其實係咪差唔多?
求救 舊tuf b450m pro版送保養換咗新板之後 原裝插返啲件入去 但每日都keep住藍畫面一兩次 每次嘅代碼都唔同 其實係咪換板就要重灌個win10?
反應時間
咩MOON先
有冇GOOGLE代碼先
有呀 但網上全部人藍mon會有停止代碼+失敗的項目 但我每次都係冇失敗的項目 只得停止代碼
~$3000 嘅4k 60一定係連登首選vg289q
重裝WIN睇吓點
唯有係咁 但想問下win10有冇得揀灌邊個版本?我睇好多網上留言都話好地地唔好更win10
個mon 4k 60hz
但用耐左可能會買個再高hz啲既
3090都推唔曬4K 144HZ
唔打FPS 4K60HZ都OK
Ching,如果想留1tb ssd,16gb ram ,主力文書 ,少少打要求唔高既game,加行雙mon 普通20 21吋mon ,5千左右或以下,可以點改依張list
另外我之前係舊板拆粒amd3600嘅時候唔小心拔咗劍 但係針腳只係輕微彎咗 我冇較返正就放落新板 我見裝得返就唔理佢 其實關唔關事㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞