[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
你中咗未先
差啲死撚埋添
你都未死
點算陷球產
未算都近㗎啦,啫係就嚟過保
Astro A20 Gen2 算唔算計埋入硬件撚 事關想買隻無線耳機
會唔會有其他更好推介 ?

之前用開CM 但條線又暗斷 暫時想買入頂住檔先
留tg我幫你砌?
A50 la
明明我符合哂條件 佢個軟件都話我唔合符條件 無法安裝windows 11
我屌,琴日裝完win11個health check改咗個bios TPM同secue boot部機就壞撚咗

琴晚開機用一陣Windows有:(果個藍mon然後死咗機重開
到今朝插住lan線連網都上唔到
DKLM

已經reset bios 都係咁
新手想問下如果水冷既話應該揀Arctic Cooling LIQUID FREEZER II 定係 Nzxt X63比較好?因為曾經問過兩個人,一個話前者勁d另一個又推薦揀後者 (我機箱係H510 elite)

同埋650w金牛既話揀seasonic同asus係咪唔大分別? asus牛好似都係seasonic代工...應該揀識隻好? (老母板係asus)

唔該大家
好地地 搞鳩自己
重裝os 喇
仆街我塊共石c7hw真係多災多難
前者的確係勁d, noise normalized test低一兩度左右,但你俾我都係會揀x63, 一黎襯番nzxt機箱,二黎靚仔。
衰咩
呢個真
焗爐用咩cooler 都係焗
佢哋認左個程式有bug
NZXT H510 $689依個價位仲有無邊隻箱靚仔過佢?
自己上網買咗5900x同msi 3070ti suprim
諗住$7000-&8000左右執埋其他嘢(自己上faroll睇過, 好似有機會over budget)
機箱打算用lian li o11 mini
底版想用返msi, 但唔係好識揀

塔散揀noctuaU12A好定係用140mm嘅款好d?(因為我見機箱clearance夠大)

SFX火牛用corsair好(youtube睇好多鬼佬用)定seasonic SGX好?(追過post見多人推seasonic, 但最大得650w唔知夠唔夠)

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,760

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Seasonic Focus SGX 650W 80 Plus Gold SFX-L Fully-Modular
價錢:$960

1 x Lian Li O11 Dynamic MINI Tempered Glass Mini-ITX - Black
價錢:$799

1 x Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$850

7 x Noctua NF-F12 PWM 120mm Case Fan
價錢:$1,085

2 x Noctua NF-A12x15 PWM Quiet Slim 120mm Premium Quality Fan
價錢:$370

總計: $8,012

自己試執咗條list
SS PRO 如何 見隻DAC幾吸引
5900x 梗係要配570 板喇
之後再上埋水冷喇 仲諗
CORSAIR 4000D
自己上網買咗5900x同msi 3070ti suprim
諗住$7000-&8000左右執埋其他嘢(自己上faroll睇過, 好似有機會over budget)
機箱打算用lian li o11 mini
底版想用返msi, 但唔係好識揀

塔散揀noctuaU12A好定係用140mm嘅款好d?(因為我見機箱clearance夠大)

SFX火牛用corsair好(youtube睇好多鬼佬用)定seasonic SGX好?(追過post見多人推seasonic, 但最大得650w唔知夠唔夠)

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,760

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Seasonic Focus SGX 650W 80 Plus Gold SFX-L Fully-Modular
價錢:$960

1 x Lian Li O11 Dynamic MINI Tempered Glass Mini-ITX - Black
價錢:$799

1 x Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$850

7 x Noctua NF-F12 PWM 120mm Case Fan
價錢:$1,085

2 x Noctua NF-A12x15 PWM Quiet Slim 120mm Premium Quality Fan
價錢:$370

總計: $8,012

自己試執咗條list
前幾日開住4隻GAME 跟住部電腦突然好lag之後部電腦自動重新開機
但係電腦d燈冇熄好快就自動重開完 跟住近排都係咁 大約會係邊到出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞