[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
唔介意既真係可以試下comdex $30箱
不過供電好有限

如果無打算裝顯示卡
可以考慮slim matx箱都好平好細

剩低主流itx箱都有預留顯示卡位置
Chopin/NR200/不知名大陸細箱

唔介意吸塵可以玩barebone frame
對ram睇唔到可以慳返RGB
其餘問題不大
都係散熱問題
地方淺窄 焗住用細箱
有無d再薄身既箱推介

同埋ram可以用邊款?
唔該你先
佢啲隔層網拆出黎洗都好方便呀
同埋兩邊側版都唔駛上螺絲,就咁用手開都得
正面我覺得都靚
電腦擺房真係唔想太光
那不是我哦 我個mon係歷史文物
係諗住包嘅,如果唔係好夠budget可以加。
就係諗住HD可以keep到平幾舊。請問如果要放可以邊度放?網上放?會唔會有舖頭會收
Crucial 3600CL16

機箱好難再薄喇
P-ATX v2囉
一係barebone frame唔要箱
放野過隔離post或者上dcfever
1 x AMD Ryzen™ 9 5900X
價錢:$5,399

1 x ASUS ROG Crosshair VIII Hero X570 ATX
價錢:$3,320

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,760

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$2,899

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC Edition 10GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$9,199

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$999

1 x Be Quiet! Pure Base 500 Window Tempered Glass ATX — Black
價錢:$599

1 x EK AIO Basic 360 CPU Liquid Cooler
價錢:$1,150

2 x Noctua NF-A14 PWM 140mm Premium Quality Fan
價錢:$390

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $25,795
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSwyMjkyLDI0ODYsMzE5NSwzNjk0LDM2OTYsMzc3MSw0MDY1LDYwNiw2MDY

好耐冇幫過人執list
唔知啱唔啱呢到口味
留5k俾你買mon
加"少少"就上3080ti/3090
亦可以等卡價回落先買
感謝
好有參考價值 感謝
有啲external dock 可以usb駁harddisk咁睇入面啲野
(有啲型號可以直接clone埋你個hdd)

你攞部電腦, 用external dock 試下睇唔睇到個hdd啲野
睇到嘅話, 儘快攞另一啲device做backup, 手指又好, 新嘅hdd又好

睇唔到嘅話, 唯有拎出去俾人check

仲有可以試下係咪sata位問題
文書機
唔打機 唔剪唔整圖
四千蚊 左右有冇得砌部
G Skill幾隻容量頻率都一樣,但價位唔同既RAM其實有咩分別

以飛馬個報價為例

最後一隻我就知無燈所以平啲啫
前兩隻差兩舊就差在設計唔同果度?
部舊機(差唔多有10年)壞咗底板 買新底板用返舊有配件行唔行得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞