[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
oem & 完整版唯一分別就係有事 cs 包底係 oem 間廠定 ms。

其實嘢基本上一模一樣。
oem key係咪認底板只能用係一部機,完整版就跟ac?
試下抆走顯示卡,用內顯燒下機有無問題先。
打錯名
MSI MAG Z590 TOMAHAWK WIFI
先啱
唔係, 認底板係win 個 system 本身用嚟 startup 部機嘅必需過程。 換咗底板/sys harddisk就要重裝過咁解,唔關條 key 事。

而家條 key 係綁嘅你 ms acc,所以記得 log in ms acc 去 manage 條 key
通常有wifi 都會包埋,但如果自己唔放心嘅話

可以去啲板嘅官網㩒 spc 睇, detail 會有寫埋 Bluetooth5.2 之類
https://www.msi.com/Motherboard/MAG-Z590-TOMAHAWK-WIFI/Specification
細佬我最近壞左手提電腦 想換個部,一直用左好多年 asus i3機
1. Budget
$5000
2. 電腦主要用途
打機 - LOL
工作 - 一般文書 + 間中畫下CAD + 小量工程軟件
睇電視/Youtube

3. 個人需求
無要求 , 之前部機2kg 都係咁用 , 但用耐左 慢到仆街.
利申有台機

係旺電睇左幾部 , 都5000左右又有i5 但又唔知邊部好,希望幫手選擇下, asus I5機去到6千 就唔睇啦 . HP/三叔/Acer/Lenovo /asus 其實都唔係好分到邊個牌子好D
1) ( $5000)
Acer Aspire 3 (A315-56-52WK)
Intel I5 -1035G1
8GB ( 4GB+4GB)
256GB M.2 PCle G3x2 SSD
Intel UHD Graphics
1.9KG
15.6"
2) ( $5000) ( 一樣型號 但好似勁D)
Acer Aspire 3 (A315-56-52WK)
Intel I5 -1035G1
12GB DDR 2400
256GB price SSD + 1TB HHD
UHD 620
1.9KG
15.6"
3) ($5300)
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 ( IdeaPad 3 15ITL6 好似一樣 無分別)
Intel i5-1135G7
16GB DDR4
512GB Pcle NVme SSD
IRIS Xe G7 Geforce
1.65kg
14''
4) ( $4800)
Lenovo ldeaPad S340-1411L
Intel i5-1035G1
8GB DDR4
512GB Pcle NVme SSD
Intel UHD Graphics
14''
過隔離 laptop 個post 問會多啲資料,呢邊砌機多
以前網上成日話oem綁定第一部機。不過其實係只要盒裝版條key就可以重用唔理oem定完整版?
以前實際點玩都變過幾次,不過2021 玩法係上網綁落 ms acc。
B550m 最好係msi mortar?
砌機

去邊間有信譽? Faroll? 終端?
我覺得 m.atx 嚟講,係
想砌部12K ITX 主要玩3A 大作唔LAG就ok
前者可以睇下post
如果重裝windows 出0xC0000005係咪ram出事
Thanks
3080TI都15K
盒裝版理論上可以用到陷球產
啫係............
今年?

玩mh 同gta 可以點砌
陷球產
武肺生化攻擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞