[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
啲風扇錢慳返黎買機箱啦
我有個舊機箱corsair 100r 只不過冇風扇
條list 大概上都冇問題?
PSU 其實轉1000w 係咪夠用
intel 呢個價位嘅同價好唔過 AMD
b550 想ATX 就 aorus pro atx / tomahawk
唔一定用盡既
因為聽講amd 會拔劍 我好怕依樣野
如果真係驚嘅話又真係 10代 intel 好啲。

不過你唔用原廠散其實唔使驚,因為出事主因係原廠散連埋嘅水泥膏。
正常都夠嘅
塊板點解要揀咁貴?
反而係SSD同火牛慳錢?
用710i咁大個箱就z73+3090 kingpin啦
仲有唔差在用埋nzxt z590板
有嘅話用 B460 + 10400
小弟用緊iMac 2012
I5 2.9GHz , 8GB 1600 MHz DDR3
GeForce GTX 660M 512MB
因為想試下打工之餘出黎做下freelance.
想砌部Laptop budget hkd5xxx (唔駛買mon), 只係用黎PS 同 Autocad.
已爬文發現香港人都好有錢 砌襯都過萬。
請問依個budget砌唔砌到?對比現在部iMac速度是否有顯著提升
希望有大神/公司解答到,直接去幫襯你
香港好似無人砌 laptop
重灌到一半藍mon...係咪關拔劍拔歪咗幾支針事...但明明可以順便插返落塊板度...
個1600w 係做乜尻
又係重灌到一半藍mon omg....
你直接m1 macbook air 搞掂啦
你有無第二個SSD/HDD試...
Sorry自柒 5K砌desktop先岩
Sorry我打錯,係想砌desktop.因為唔出街用,只係目標部機快d
5k 想用ps 同autocad 快都只係由推薦m1 macbook 變m1 mac mini
5k 想有"快"既ps 只係發夢
有 等陣再藍我就試下轉 但想問下有冇得test 硬碟嘅健康度?我用win10內置嘅掃描冇出事 而且係換新老母板&拔劍之後先出現呢個情況
你換咗塊咩MB?
5k 只可以咁

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x MSI B460M Pro Micro-ATX
價錢:$650

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$670

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$530

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1650 SUPER™ OC 4GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$1,399

1 x Corsair CV Series™ CV450 450W
價錢:$339

1 x AeroCool Corporate Series CS-107 RGB Micro-ATX
價錢:$249

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,007
https://www.faroll.com/customize#MTM4OCwxMzg4LDI0MTgsMjg2MywyODc3LDM0NTksMzU1MSw0MDk0
其實係, mac 有特化圖象處理。mac同價下好過 windows 機,尤其是平價機。
砌機好處係可以針對性升級,有 budget 時先見到能力差距。
其實Intel core i7-8700K 夾 RTX 3080 ti 會唔會撞到磚頸

我依家用緊部機如下:
MB: MSI prime z370-p
CPU: Intel core i7-8700k
RAM: 牌子好似係adata唔太記得, ddr4 16GB(8*2) 3200Hz
Display card: gigibyte gtx 1070 g1 gameing 8g
Power supply: antec 唔記得咩型號 550w 80plus金牌 半模組
Heat sink: nzxt kraken x63 一體式水冷
SSD: 三叔 970 pro 500GB (自己加左COOLER)

如果就咁換隻火牛同張DISPLAY CARD會唔會撞到磚頸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞