賽車遊戲軚盤/硬件討論(4)

974 回覆
11 Like 2 Dislike
Post1: https://lihkg.com/thread/2127605/page/1
Post2: https://lihkg.com/thread/2184319/page/1
Post3: https://lihkg.com/thread/2298296/page/1

以下係一d軚盤整理:
G923 TRUEFORCE

價錢:$3300,有時減到$2XXX

pros:

成日有特價
9成game都support
有ps4/xbox support

cons:
齒輪力回饋,仲用緊十9幾年前既技術
似玩具
shifter手感垃圾
好細力(2.2NM)
佢老尾出左咁多年都一鳩樣無進步

建議:最入門選擇,T150或以下性價比都嘛嘛,再平既不如唔好買

Thrustermaster T300/T300RS

價錢:around $3000,T300RS GT版around 3500.加shifter TH8a: around $1350

pros:
皮帶力回饋,相比g29個軚會轉得順暢好多,細節都會多好多
有ps4 support
有個so call"快拆系統"(一d都唔快)可以換其他軚盤
叫做起依個價位幾底屌,價錢合理

cons:
都係似玩具
比較細力(3.9NM)
普通版t300rs腳踏冇極力子,迫你買gt版
有過熱問題,玩耐咗會細力咗,要比佢休息下

建議:比g29高一級既選擇,最好留多d budget買佢入門

T-GT

價錢:around $7000. 加shifter TH8a: around $1350

pros:
皮帶力回饋,同同廠ts-pc差唔多規格,係最強GT專用軚,起GT入面有外掛一樣既效果
軚會轉得比t300rs再順暢d
中等力度(6NM)
連極力子腳踏一個package比你

cons:
咁貴都咁多膠做工對唔住依個價
依個價可以買到入門支那direct drive了

Fanatec csl elite PS4(已停產)

價錢:Fanatec起香港冇行貨,美國官網最平同最貴既bundle由usd$569-$829不等.加shifter SQ V1.5 $259usd

pros:
皮帶力回饋,比T-GT更好既順暢度
Fanatec生態系統,有大把軚盤比你買黎換
真.快拆系統,可以好方便咁換軚盤,例如f1軚盤都有
都算係大廠,大把game支持
ps4 support/xbox support

cons:

起fanatec入面係低階
加埋shifter價錢都幾甘下
難買,冇行貨

建議:除非你一定要ps4 support,唔係既話直上csw2.5

Fanatec CSW2.5(已停產)

價錢:美國官網bmw軚盤套裝$849usd起跳,未計shifter SQ V1.5 $259usd同腳踏例如ClubSport Pedals V3 $359

pros:
雙皮帶力回饋,市面上最好,最順暢既皮帶軚盤
Fanatec生態系統,game支持
xbox support
做工同thrustmaster/logi唔係一個level

cons:
貴,加加埋埋一套已經接近一皮,仲未計運費
咁貴都仲係皮帶system,已經可以買到direct drive
難買,冇行貨

建議:睇你budget到唔到direct drive,csw2.5都算係非direct drive既一步到位選擇
下面就係direct drive既類別,最好最好既軚盤

Fanatec CSL DD

價錢: $350美金 5nm扭力, $480美金就有8NM
pros:
最平既Direct drive wheel base
可以配合全部fanatec既軚盤
睇評測話同DD1個順暢度差唔多
夠哂細粒,可以將自己個mon再推近自己多D

cons:
依家預約要等到十月先有貨
只支援PC OR XBOX (配合支援XBOX既軚盤)
唔支援PS4同PS5,要等佢再出PS授權版(貴D)
要加成130$先多果3NM扭力,但係聽講都幾大分別
得水貨加上係新野,唔知頭一水有無大問題

[支那]Simagic M10

價錢:$5399base連單離合軚盤,$5699base連雙離合軚盤

pros:
direct drive力回饋,力回饋細節/回軚速度/順暢度都係最好
最平既direct drive,除咗DIY
做工拍得住fanatec
cons:
支那的會爆炸
用stepper motor,起順暢度上唔及得fanatec用既servo motor,有review甚至話csw2.5都好過佢
小作坊level廠,唔洗指意有咩support
game support都係hard-core racing game為主(asseto corsa,iracing)

Fanatec Podium DD1/DD2

價錢:usd$1199(dd1)1499(dd2)只有base,軚盤另計

pros:
direct drive力回饋,力回饋細節/回軚速度/順暢度都係最好
servo motor,順暢度比支那stepper motor好
配ps4軚盤就有ps4 support
大廠software support同update有保證好多
做工好好好好好好
cons:
貴到傻,成皮野得個base
貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴

simucube 2 PRO

價錢:$1470euro只有base,軚盤另計

pros:
市場上最好既direct drive,順暢度比fanatec更加好
servo motor
cons:
Only PC使用
細廠software support
貴到din[/quote]
我拎左1001都係決定我開post
更新左少少上面d資料
有錯話我知

利申:fanatec打手
想問下呢 對上個post你叫我買個堆野 洗唔洗買埋個table mount?
除左呢舊野 仲有咩要買?見你個pedals 好正 同80蚊個隻差啲咩?
屌,上年買咗csl 玩咗唔夠五次封塵
今年就出DD

屌!!
唔該師兄👍🏽
有冇人用緊simagic M10 分享一下 想入手 同埋佢嗰個新 200kg 腳踏
樓主
咁有心update 頭po
話說po唔po埋個simracing tg谷條link 俾其他新人
啱啱先發現原來1001 左
多謝巴打開po
你可以po出黎,我無果條link
除左呢舊野 仲有咩要買?見你個pedals 好正 同80蚊個隻差啲咩?

如果你同我一樣係夾枱,買埋呢個應該無野要買
你係要諗下要唔要boost kit 5nm → 8nm扭力
可以玩一排覺得唔夠先買返果個火牛
我果個pedals係舊版csl elite pedals,之後加左$140 USD買左個Load cell
load cell brake係用壓力感應你踩左幾多,後面有一組野俾你換去較果個阻力

新出$80果個係計角度去計你踩左幾多brake,有舊海棉頂住

新款都會有load cell,但係未出
如果你之後買左load cell,之前用黎做brake果個可以拆左個海棉拎黎做clutch,唔會浪費左佢
用load cell好似我咁樣擺係地下,大力踩會成個腳踩升起
我依家係用左腳踩住先唔會升起
所以屋企有位都係買個架好D
見到G923賣$2300
買fanatec用集運揀邊間好?
https://www.youtube.com/watch?v=k_tBzIodkhk
睇新舊fanatec pedal分別睇呢條片最清楚
新版應該無舊版咁重
舊版D料勁厚,好撚重
我用buyandship,因為剩係計重量唔洗理體積
Ship from USA?
yes,歐洲果邊計埋稅會貴d
邊到?
G29覺得個pedal角度太大有冇得執
Logi 優惠
Thx bro
得5件
你個mon係掛牆?
幾吋?
夾枱既,34吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞