賽車遊戲軚盤/硬件討論(3)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Post1: https://lihkg.com/thread/2127605/page/1
Post2: https://lihkg.com/thread/2184319/page/1
估唔到可以爆1001

小弟見冇乜人有集中討論過direct drive軚盤依類產品,所以想睇下大家有冇經驗可以分享下
以下係一d軚盤整理:
G29:G920

價錢:around $2300,有時black friday仲有得減.加shifter:around $2700

pros:
平,成日有特價

成日有特價
9成game都support
有ps4/xbox support

cons:
齒輪力回饋,仲用緊十9幾年前既技術
似玩具
shifter手感垃圾
好細力(2.2NM)

建議:最入門選擇,T150或以下性價比都嘛嘛,再平既不如唔好買
Thrustermaster T300/T300RS

價錢:around $3000,T300RS GT版around 3500.加shifter TH8a: around $1350

pros:
皮帶力回饋,相比g29個軚會轉得順暢好多,細節都會多好多
有ps4 support
有個so call"快拆系統"(一d都唔快)可以換其他軚盤
叫做起依個價位幾底屌,價錢合理

cons:
都係似玩具
比較細力(3.9NM)
普通版t300rs腳踏冇極力子,迫你買gt版
有過熱問題,玩耐咗會細力咗,要比佢休息下

建議:比g29高一級既選擇,最好留多d budget買佢入門

T-GT

價錢:around $7000. 加shifter TH8a: around $1350

pros:
皮帶力回饋,同同廠ts-pc差唔多規格,係最強GT專用軚,起GT入面有外掛一樣既效果
軚會轉得比t300rs再順暢d
中等力度(6NM)
連極力子腳踏一個package比你

cons:
咁貴都咁多膠做工對唔住依個價
依個價可以買到入門支那direct drive了

Fanatec csl elite PS4

價錢:Fanatec起香港冇行貨,美國官網最平同最貴既bundle由usd$569-$829不等.加shifter SQ V1.5 $259usd

pros:
皮帶力回饋,比T-GT更好既順暢度
Fanatec生態系統,有大把軚盤比你買黎換
真.快拆系統,可以好方便咁換軚盤,例如f1軚盤都有
都算係大廠,大把game支持
ps4 support/xbox support

cons:

起fanatec入面係低階
加埋shifter價錢都幾甘下
難買,冇行貨

建議:除非你一定要ps4 support,唔係既話直上csw2.5
Fanatec CSW2.5

價錢:美國官網bmw軚盤套裝$849usd起跳,未計shifter SQ V1.5 $259usd同腳踏例如ClubSport Pedals V3 $359

pros:
雙皮帶力回饋,市面上最好,最順暢既皮帶軚盤
Fanatec生態系統,game支持
xbox support
做工同thrustmaster/logi唔係一個level

cons:
貴,加加埋埋一套已經接近一皮,仲未計運費
咁貴都仲係皮帶system,已經可以買到direct drive
難買,冇行貨

建議:睇你budget到唔到direct drive,csw2.5都算係非direct drive既一步到位選擇
下面就係direct drive既類別,最好最好既軚盤
[支那]Simagic M10

價錢:$5399base連單離合軚盤,$5699base連雙離合軚盤

pros:
direct drive力回饋,力回饋細節/回軚速度/順暢度都係最好
最平既direct drive,除咗DIY
做工拍得住fanatec
cons:
支那的會爆炸
用stepper motor,起順暢度上唔及得fanatec用既servo motor,有review甚至話csw2.5都好過佢
小作坊level廠,唔洗指意有咩support
game support都係hard-core racing game為主(asseto corsa,iracing)

Fanatec Podium DD1/DD2

價錢:usd$1199(dd1)1499(dd2)只有base,軚盤另計

pros:
direct drive力回饋,力回饋細節/回軚速度/順暢度都係最好
servo motor,順暢度比支那stepper motor好
配ps4軚盤就有ps4 support
大廠software support同update有保證好多
做工好好好好好好
cons:
貴到傻,成皮野得個base
貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴貴

simucube 2 PRO

價錢:$1470euro只有base,軚盤另計

pros:
市場上最好既direct drive,順暢度比fanatec更加好
servo motor
cons:
Only PC使用
細廠software support
貴到din
誤中1001 Sorry

新帖留名
想問下二手既話邊到執會好d.想買個二手試下

葡萄
樓豬po覇
個setup咁揼本攞嚟玩horizon
遊車河當去左英國
不只
依家用緊t300rs gt, 想問下如果升級上fanatec csl個差別大唔大
因為依家玩耐左feel到個t300扭軚果陣有輕微一格格咁既feel, 同埋唔太頂得順個pedal個腳感
諗住睇下bf有無減價,一次過換哂csl, clubsport棍同pedal
無試過t300答你唔到個分別
我用csl唔覺有一格格既問題
但係之前果個post講過
當有好大扭力轉變果時
csl會有撞擊聲出現
例如玩dirt rally果時會好明顯
玩f1 or acc or forza就唔多覺
但係有得較低個force effect intensity去減低果個聲
t300個force feedback細力過csl
buy and ship送上門既時間閪唔閪?
我買全套fanatec驚佢分幾個盒咁一個人拎唔哂
同我上個post講嘅一模一樣
同問 唔想去咩自提點拎 重撚死
下次轉game再影
lm
梳b $100都玩軚
Black friday mon緊
咁你都留意到係我
上個post我記錯左第2隻
我玩F1 都試過一兩次撞擊聲
嚇左嚇
通常撞埋牆或者打白鴿轉果時有機會有聲
我反而只會某啲高速灣會

例如spa turn 12
但都係好輕力果種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞