賽車遊戲軚盤/硬件討論(4)

974 回覆
11 Like 2 Dislike
想買張可以摺疊嘅櫈
playseat challenge 定係 NLR F-GT lite 或者Gt lite好?
而家用緊sf1000 + t300 + TLcm
主要想坐得低啲可以望到個盤嘅mon
可以開abs觀察下佢幫你嘅修正先
不過abs嚟講我覺得off tcs, 練油門嘅力度都好緊要
睇佢min. requirement囉,又睇下你係1080, 2k, 定4k, 又係咪要ultra setting 120 fps遮
買左t300rs
正式加入賽車行業
岩岩裝左個t300 rs
之後裝左driver,但係開fh5入到game無反應
裝完driver之後係唔係有d野要set返
啱啱上星期買咗 T300RS GT,跟手諗住買埋 Playseat Challenge,點知冇貨,咁就買咗 GT-Lite。有啲唔係咁啱我,因為擺喺房,張櫈摺起好似冇摺咁,如果諗住唔玩摺埋慳位的話要留意,有啲想放番出去訂過張 Playseat Challenge。咁除咗大張少少外都唔錯嘅,仲有屎怱坐得唔太舒服,可能係摺櫈通病。

另外已經買齊 AC,ACC,WRC7,Microsoft game pass 有 Forza5 同 Dirt,有冇人有興趣一齊玩?
我玩 Forza 都一時有 force feedback 一時冇,assetto corsa 就冇問題,有冇試吓其它 game?
唔知係咪我set 錯乜
我一邊腳制無反應
之後個軚盤又鳩轉咁
有冇試吓其它 game?
試下down d5 try try
裝完 driver 有冇入 control panel 睇吓?
終於detect到
想問下點解個軚盤有時會自己轉黎轉去
而家先睇到呢個post

我就PS3年代入手G27玩GT6
電腦玩下live for speed

之後荒廢咗

呢期買左Xbox series S
加返隻brook ras1ution

玩到FH5 + assetto corsa competizione

不過AAC 好似無咩FFB
可能未set好

諗住G27無新game再玩到
而家用得返
好感動😹
巴打張櫈有幾高
唔夠位淨係可以買摺櫈
但係又要就翻張枱 (個seat位起碼要高40mm)
驚唔夠高睇唔到screen
想請教下用緊tlcm嘅巴打brake force set幾多
我近排試下set到100
用兩個紅色彈弓60kg就踩到底
60-100完全靠pressure冇displacement
其實咁樣會唔會玩壞手勢
食完飯先覆你
有無睇過Zenox 嗰張Plica-X可收納式摺疊車架?
想問佢同playseat 嗰張邊個好啲?
我係呢張枱
https://www.amazon.co.uk/IKEA-LINNMON-ADILS-black-brown-silver-colour/dp/B00GPQUVDY
左中各一隻27吋mon,右就32吋電視,張櫈較到最矮的話向中間隻mon啱啱好,向右面電視就軚盤有少少遮,較到最盡就啱啱好,至於軚盤位置比夾枱低少少(perfect)。

番到屋企再度過詳細尺寸比你。
我淨係插 usb 時會轉,請其它巴打幫手解答。不過如果真係古古怪怪襯唔夠7日攞去換得唔得?
thx巴打
開機會轉係正常,因為self-calibrate緊
loadcell 就係靠pressure, 你唔望mon試下靠力,感覺都踩到自己差唔多想要嘅力就應該ok
有印象上一兩個post有巴打話買左simagic套200kg loadcell hydraulic 腳踏,想問下嗰位巴打個評價,5千蚊鬆budget本身想買fanatec v3+ mclaren gt3 wheel但見到佢個spec好勁想用哂d budget 出套pedal,或者有冇巴打有其他推介,想搵連clutch ge loadcell pedal set
枱腳 - 70cm
枱厚 - 3.5cm

LG 因為高啲所以張櫈校最低都OK
Sony 因為座低啲所以張櫈要校最高先OK
我就170
一陣睇完波開壇後試吓影幾張主觀角度過你睇
呢張冇櫈嘛,張櫈要搵嘢sip,brake又要搵嘢sip,咪揀張連埋櫈囉,不過真俾好q阻埞。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞