賽車遊戲軚盤/硬件討論(4)

974 回覆
11 Like 2 Dislike
F1 2021 點樣先有 80% off? 係steam 睇得 50 % off
有買2020先有
不是把 個個軚
有錢就是任性

我係想要個成個都圓嘅軚,因為會玩bus sim, truck sim個啲,但其他都好似無乜選擇
太玩具feel啦,玩多一輪可能換做mclaren gt軚,我見fanatec fb早兩日都出條片特登講個軚係polyphony負責設計
我望落覺得好有親切感,好有gt味
啲制又多又就手應該好啱攞嚟玩acc同f1
mclaren果個都係太多膠做
圓軚可以揀bmw gt2
成舊金屬真係好有質感
仲有magnetic paddle
未玩過任何simracing
諗咗好耐都係買dd pro express
玩一排先再upgrade load cell
Fanatec心諗:隻軚咁膠唔關我事架
用邊間集運倉
唔係正常美國買會平啲咩?
依家睇左睇 如果我買simucube2 sport 配heusinkveld Sim Pedals Sprint 軚盤買fanatec嘅話 用唔用到 係咪要買SIMUCUBE QUICK RELEASE WHEEL SIDE KIT 同埋洗唔洗買另外d野黎駁佢地落電腦 諗住都係用playseat challenge黎玩
同埋想買圓盤 大約3-400美有冇介紹 thanks
想買fgt lite
有冇師兄用緊分享吓好唔好
我買Simucube 2 Pro果時跟wheelbase就有一個QR,我聽師兄講係有adapter可以改fanatec軚做usb,不過功能唔係100%,另外我諗playseat challenge未必頂到sc2

圓軚黎講simucube其實一係就買個Ascher Racing B16 button box自己配軚,一係就cubecontrol,但其實佢全部都D軚,仲有一個方法係就咁買個圓軚裝上去,用波棍轉波
其實巴打有幾多budget?
同埋諗住玩邊類型既車?
因為sc2既配件真係好很貴,你預返是但買隻軚都5000蚊港紙起跳,你2-3千蚊搵到既軚(準確啲講係paddle/button box),好多基本上就係好似diy咁既質素...
同埋差1500蚊左右好多人會買Pro唔買Sport
咁係咪買Next Level Racing Wheel Stand 2.0會好d因為本身自己有張電莖椅可以坐 因為我見fanatec果隻圓盤幾靚 其他好多都係d盤
有大約23k 筆直
諗住買黎玩acc fh5 拉力果d 咩都玩下
已經買左個shh shifter
咁師兄可以考慮吓直接買個 momo omp sparco軚,乜款都有啦,不過咁就無paddle shifter,玩acc無咁就手

架方面一定要摺架?我自己就直接掏咗個鋁架連櫈,2千多少少
摺就最好 因為係間房到玩 有時會玩其他game ,我我又想有paddle shifter 之後會加個tss handbrake ,定我買fanatec dd1好 差別同sm2 大唔大 fanatec 連軚盤買 好似方便d
有師兄由dd1 ps轉咗去sc2 pro,話分別唔大,簡單啲講如果你唔係同時擁有呢兩隻wheelbase,你未必咁易分到兩隻野既效果… 如果你問我既話,其實我會有少少後悔無揀dd1 ps,因為配件貴,F記軚有平有貴想要乜都有,又支援埋PS
Simucube就軚盤黎講,造工正常既得幾間,例如Ascher Racing, CubeControl, Simcore同Simucube自己出果隻

TSS handbrake就… Heusinkveld Handbrake好啲,除非你要佢做埋seq shifter,否則2千幾蚊我會買Heusinkveld

我而家就用SC2 Pro + CubeControl GT Lite USB + T-LCM + TH8A + 掏仔loadcell handbrake,都諗緊買多隻圓軚玩rally,d軚有時都打手
咁都係揀買dd1好似好d 如果分別唔大 我見dd1 ps版要2022 7月先有貨另外配埋Heusinkveld Handbrake同Sim Pedals Sprint

我見d鬼佬都有用playseat challenge黎裝dd1 應該ok嘅?諗住diy handbrake位同棍波位係張野到
同埋dd1 如果用heusinkveld 板同handbrake 洗唔洗買野另外駁 定直接駁落dd1到? 唔該師兄
要咁遲先有
睇你玩唔玩PS姐,唔玩既話買個普通dd1仲可以自由配軚盤,就算要玩都可以用drivehub
你玩pc唔駛,各自用usb駁就ok
如果玩ps應該要買drivehub,詳情睇下有冇其他巴打答到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞