女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
咩公司。。
bootcamp 讀過千萬唔好寫入cv 咁on9

只係話比人聽 你什麼都唔識 又想讀幾個星期扮識野去搵工
你依D人有份造成性別歧視
諗住講自己係女仔就會有人就你讓你,唔叻都包容你
真係嘔心
多謝 我有追連燈某d post
應該知你講邊幾間
點解想入行 本身有興趣定純粹睇career path?
以樣真 最緊要識嗲下d毒男同事收下兵仔再埋到個咸濕PM
個女嘅前途一片光明,肯定仲有排上,份份鐘一兩年後就CIO / CTO
但it公司黎講的確係work, 樓主向呢個方向方展,好聽叫識時務者,識玩社會遊戲,唔好聽就性別歧視
我認真答你,我同事本科讀商科,之後讀三個月bootcamp入咗行做developer,而家去埋外國有faang offer。其實入行唔係難,唔洗聽上面啲人講你係有料嘅點都會入到行,我好多同事都係讀maths出身,比夠重要係你點説服到人地請你,我覺得你要整多啲portfolio比人睇,話比人知你係有料
多謝
好多女既 唔太識tech 都上到m 位talk 得就得
我自己會上coursera揾d course讀,或者上udemy買d多人讀嘅course

如果寫program就唔駛靠cert, 最緊要識寫
好奇邊間Bank 咩字頭
你廢關其他女仔咩事
你係廢物同性別無關,收皮啦
部分人 技術野好掂 但支筆唔得 把口唔得 做個present 都窒窒下 真係升唔到職架
學code 至緊要係自學能力你問d 問題fail 硬
果時一開始都係做D crud web app之類, 其實1-2星期就可以有output. 至於pick up同事水平都幾容易, 做一年左右應該勁過身邊D人, 始終香港冇乜料既programmer多的是
你都收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞