女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
人地唔要呀
人地咩柒都唔了解,淨係聽過programm
er呢個字
人地淨係知IT=programmer
人地要靠塊臭閪做IT r著數
自學緊咩java咁叻女呀?
System.out.println(“Hello World”);呀?
過主啦你
人地就係自學完hello world寫唔出先咁問
想考個試就有即刻人請,乜撚都唔識袋幾皮
番工所有嘢推比毒撚做

比啲同理心啦,
條臭閪真係乜撚都唔識㗎
佢:想寫app = 要入IT呢行
咩research都未做好就話自己好想做it
由頭到尾都只係話想寫app想bootcamp想搵工
到而家都唔明人哋屌緊佢啲乜
佢驚比完十幾粒上bootcamp都搵唔到工丫嘛
不過呢啲盲頭閪如果可以上哂成個bootcamp忍到唔quit應該都算係咁
算啦,女人係鐘意同人嗌交多過做實事
佢一定要拗番贏啖氣先繼續問點樣不勞而獲做programmer
加油,我無乜實質建議,但自學tech 野黎講,你可以試下一開始唔好drill 到咁deep, 適可而至。如果遇到太難理解ge concept. 你可以先停一停,遲d 先 revisit
, 好多時你會發現之後再睇返會易明左100倍。更重要係你要保持到個動力,一味係咁drill deep 好易burn out.

然後可能你會問,點先知幾時可以停。咁呢個就關係到abstraction 同 interface ge 概念。 其實好多tech 野都可以一層層咁拆同理解,你睇得多就會有經驗。
上連登唔使咁認真
最初見你紅名P牌,標題已經表明自己係女仔
以為你玩膠扮女
咁我都只係用腦魔icon戚下眉

你心諗既野,同你打字想表達嘅野,同其他人睇你文字理解既野,可以係三回事
就我理解係連登P牌 + 表態係女,冇背景知識想轉行IT9兩件事都唔討好

玩咗一年連登
試過一次討論俾人圍屌
發覺好多人根本唔會同你理性討論
你有你講佢有佢屌
吹定風向仲會有D人連理據都無入黎齋屌

除非你係STONE
否則隔幾日都無人記得你係邊個
討論唔到落去咪靜靜地block
本身你讀咩科做邊行

利申 IT絲
入行易,做落難。如果你有做野又學放工又學,咪試下囉,但預計一定係辛苦。
女仔點解一定唔識IT
本身見到你果標題真心左想入黎鼓勵下
見到你講既野之後就嬲左

intern果陣個senior係女 programmer
教識我好多野
又好人
技術又勁 又勤力
全公司senior黎講佢IT知識仲要最高
跟本唔關女唔女仔事 你弱咪再勤力啲囉

你自己都咁睇呢行 老實講 咁你唔值得入行

利申 女programmer
過主啦你 要吠出去吠
追下post啦柒頭 貪錢入行
講出黎柒唔柒
多謝你建議
多謝你
駁唔到呀?
點夠你好意思咩都唔識就話轉行做IT柒
陰鳩公
波皮都未掂到就奶到雪雪聲
我係乜都唔識但要又轉行做it呀
咁又點?
你係咪好嬲好嬲
我連Hello world都唔識
但都要轉行做it喎
係咪好嬲呀
無咩點
你咪繼續一事無成得個諗字囉
你轉唔撚轉到OT關我柒事咩?
係囉 關你柒事
死雞撐飯蓋
典型閪女人之作為
臨尾都要屌住走
駁唔撚到就賴皮扮鸚鵡講嘢
多謝你意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞