女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
做雞都要學Java
淨想識寫program 可以報bootcamp 一黎就學code
但背後好多architecture mindset 你吸收唔到
大把公司個server 仲係用緊java 6 7 (4 5 應該少咗 但早幾年都遇過)
問題係香港既IT 出黎大部份都係major 寫service 做crud 既野
大行就一定係java .net , 細vendor 要快既就php 同 js
market 大冇用架 大家做埋同一樣野呢
web 先多新嘢
淨係react hook前後
angularjs -> angular 2
vue2 -> vue3
年年都出新嘢
淨係你個.net 都出埋.net core
點樣唔使keep 住update?
等於喺封建強調自己係貴族,你話有冇用?
香港女權社會 pls andastan
讀IT 同讀醫 分別係

你醫死人要坐監
但你寫爛野 亂set 野 行唔到 成間公司炒曬network 只會比老細小 最多都係炒人即走
java 唔上因為死人oarcle java 8 唔知邊個version 以上要收license fee
所以而家好多公司轉左.net core 同nodejs
係front end 先多野學ja ma
你java 識spring hibernate 唔心多只係做server side
學識左夠你撈幾年唔學新野啦
覺得廢就唔好入行
冇分男女
做coding p仔 其實中五六 已經可以做
如果唔想學食腦的野。。。
你當OpenJdk 同AmazonJdk 死架
咁香港既大學教D 咩 未出d咩學生出黎 市場需求姐
寫app 都唔關男女事,總言之去google下 mobile app tutorial,起個hello world黎試下先
想知點解樓主會想入行

係咪真係咁好景 個個諗住自學就入到行
有其他jdk 同埋舊公司好多都仲夾緊application server 例如webspere weblogic果啲
佢哋升都係因為security /audit issue拖到最後先升
點會呢 所以未好多唔上version lo 用住java 8
AmazonJdk 我唔知 但oracle 條友講talk 係話唔suggest 你用OpenJdk 做deployment 既野 因為佢D patch release 唔夠快
真係興趣 我入行人工會仲低過而家都幾多下
但真係好想學
好想自己寫到一隻app出黎
it field唔一定係要做programmer
除非你好鐘意programming
it field可以係pm/pc/qc/it aduit

你有個閪就大把公司請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞