女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
任何一行,只要你冇表達自己嘅能力
但係冇辦法令到人哋可以理解你
你話AL/ DSE top 10果段學生讀三年嘅量就難追姐,
香港讀Degree CS / ive programming 啲學生喎
咪玩啦有幾難追
仲要programming related 嘅course 佔全部credit三分一都冇
三個月學到啲咩
頂多學到一個language
啱,多謝巴打
多謝你意見
我無唔係bootcamp就唔覆
我有去睇推薦ive個個post 偷偷地mon埋人地tg group
但你講既野 我都會參考下
多謝你意見
女人好撚著數
應該係講incompatible upgrade, angular 2完全rewrite
AngularJs升唔到上Angular 2
Angular 2 上latest version 起碼官網話得

https://update.angular.io/?v=2.0-12.0
靚就請
入IT公司啲trainee program得唔得
閱讀理解有問題,揼曲幾叻都冇用
人地都冇講3個月後直入faang
又冇講幾時讀bootcamp
認真答
樓主可以試吓自學寫返個Login / Shopping cart UI先
唔洗理靚唔靚code 行到就得
之後可以去Leetcode試吓做Easy level問題
做低級IT狗其實都係識自已Google解決問題就得

Btw如果主要做Android而家主流好似係用Kotlin
完全唔明點解女仔=廢
大把打code勁既女仔
樓主咁講真係r撚哂頭
想做狗公 瘋狂教樓主野

利申:中環IT狗
明明HK no IT...大家只係好心勸樓主回頭是岸
反bootcamp既人覺唔覺自己好反智
自學 上 udemy w3school就得
上bootcamp就唔得
你話佢貴,唔值我都認同
講到bootcamp冇用但叫人自學就
welcome to the club.
我都係0 IT degree 最後都做到工程師
可以報一d學校既入門課先 學識左programming 既基礎
跟住可以慢慢係屋企自學 做多d side project 同埋leetcode.
其實我未有打算讀咩course
無刻意非bootcamp就唔覆
有巴打推薦讀ive 我無覆
但有睇佢個post 加偷偷mon埋佢既tg group
唔係下下覆先叫有聽架嘛
用wordpress / wix / webflow 砌都叫web developer la
未玩la 你以為讀cs 3 年就係只係學programming?
problem solving approach , mindset ,system design 呢 教完就算? 教完仲要你領悟到同應用到
全部都要時間浸返黎啦
我唔會話bootcamp無用

如果本身讀數理有底嘅(undergrad讀math physics engin stat),
或者你係行內人,要轉field學新language
bootcamp會有用

但除此以外所有人士
讀bootcamp係浪費金錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞