女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
上連燈勿認真
咁其實佢入到faang同個bootcamp係冇乜關係
strong post lm
你未鬼理佢地啦 聽下人講 認認真真自學下java 先 呢個世界好大 唔一定要寫app 既
寫web 都得架
business analyst 個coding requirement 低過sde/swe好多
認真答下,樓豬想做IT邊一個領域,因為IT入邊有勁多唔同嘅分支,例如game/multimedia development, Networking, HCI(including UI/UX design), data science, Fin-tech, computer security…

其實一開始唔需要計較用啲乜嘢語言或者工具,主要係搵出你想做嘅方向之後再去了解係個一個領域上面嘅「行情」

利申,我比較偏向game/multimedia development + HCI
咁冇bootcamp佢都入唔到行
其實我自己就冇讀bootcamp,我本科係cs,亦都聽過好多純cap水嘅案例,所以都唔係話想水樓主報啲咩course,不過我身邊個案例係個同事本身係冇讀maths,係讀商科,之後報bootcamp入行嘅,咁我哋公司係做web dev agency,唔需要計啲咩數,所以又唔洗識晒algorithm 咁嘅
樓主好勁
第一個po就上熱門
FreeCodeCamp

利申學左三日
依家做緊HTML Project 2/5
做埋有張online cert
聽講都有認受性
百屌成材
他日成功寫到一隻app 全靠大家
見過人連睇nested for loop都覺得吃力 又冇心機debug 真心唔明點解要勉強做呢行呢 佢自己都辛苦啦
爆條命咩現代人個個機不離手 除非冇人再上網啦
我真係淨係想學寫app咋

真係興趣 我入行人工會仲低過而家都幾多下
但真係好想學
好想自己寫到一隻app出黎
讀商科唔代表佢undergrad無自己take數理科讀
同埋又可能有minor吓其他野
或者bootcamp前讀過某啲course
同埋以前AL年代有Pure math讀,可能人地讀pure讀得好順都未定

每個人最好衡量番自己能力
唔係見人做你就做
人人插我,我插人人,集思廣益,插下醒神
我咪話我重點係想講你要入行唔係咁難囉係你focus咗係bootcamp同faang到。

講真你上youtube自學都入到行㗎,行到幾遠係另一回事,但我經驗所見唔係上面嘅人講到要讀個degree又乜又物先做到it,好多人都半途出家㗎啦,我仲見過有啲本身係designer轉做developer,其實有心學咩都解決到啦,至於人哋比唔比機會你就睇你點present自己話比人知你唔係本科都有能力
無講直入但唔好講到其實唔難咁喎
我認同對比起入行做醫生同律師的話,係相對易少少因為唔需要好似讀醫一定要讀同實習咁多年先做到醫生同埋唔需要好似做律師咁講connection要跟大師律先有機會入大firm。
但係絕對唔係就咁拎住個portfolio去onsite 9吹就得,fang 嘅sde interview起碼6-7輪過關斬障咁,就算你個朋友好好彩遇到嘅interviewer唔係處處刁難仲要肯比tips,一般智商嘅人都要操同熟讀好耐啲algorithms先可以應付到。唔知你朋友係咪本身就勁開,係的話係佢特別勁唔係的話係佢特別有毅力恆心time management好,唔係in general唔難
之前youtube上面睇過有條友好似叫clement定唔知咩,又係拍片話自己0 cs背景,畢業之後報個bootcamp最後拎到faang offer

點知原來條友係ivy league math major畢業
即刻睇都廢事睇
你up乜
如果失敗仲點會寫自己讀過
失敗梗係唔會寫啦
反正十個有十個都係讀黎轉行
失敗做返本行仲駛乜寫落去
再咁好落去就真係爆
今年fresh grad 貴到痴晒線
可以點爆
可以點爆?8000一個月做唔做?成條街都識it
我唔係好同意wor

簡單supply demand唔適合係因為有人為因為去干預

人工升係會跟市場同通漲去調整,令大公司請FG係有公價,除非好似當年咁大戶搞個金融風暴收割,令到全世界冇水冇proj開 公司又蝕錢冇錢請人先會咁

當年都係好多人入行呀,但唔係因為多人而爆呀嘛

而當年果次之後美國佬發現印錢可以頂到,就一直帶全世界咁做

On9仔出返去啦,
On9仔出返去啦,邊個話it狗人工升左淨係因為通漲

連基本討論都做唔到就收皮啦

“成條街都識it

今時今日淨係用中學經濟學冇用既理論,笑死人咩

話你句”人工升係會跟市場同通漲去調整”on9啊,又係到兜咩”邊個話it狗人工升左淨係因為通漲”, 無人話淨係因為通漲,基本討論都做唔到就收皮啦,人地講緊乜都未知就係到講咩市場咩通漲,係到用中學經濟學冇用既理論,笑死人咩,通漲喎公務員咩on9仔
其實呢個世界真係無咁多免費午餐……
你啱著返條褲先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞