女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
樓主未入行已經話IT狗
唔係太恰當喎
女仔做it 係比較著數,通常男同事會肯教,我依家做野個度有個女同事雖然係做support,但d同事都教埋佢server同network比較advance野,
揼code我就唔知啦,但對女係冇對男咁惡
我30幾先轉左做IT ,btw ,學寫 coding 要有實際野先易上手,15k 左右搵份 assistant 工做下,有興趣先做落去
其實programming 用乜嘢language 或tools 唔係好重要,最重要係個腦要將一啲好普通嘅事化為最基本嘅流程。例如冲茶,你要搵個煲,乜嘢煲耍分,入幾多水,檢查下會唔會太多太少,煲幾耐要熄火等。如果你唔係啲可以將一件事拆細嘅人,就唔好做啦?
仲有,要有不放棄的準備,syntax error 咗幾十次都要繼續試落去,我demo lab 嗰時好多人衰幾次就搵人抄,完全唔知自己錯乜。
中學時自己扮馬場投注program ,好on9 但練出 programming 基本流程,咁就大學讀 comput 。
我 apply 做 DA,但冇coding 底又扮識,好在同學兼師父肯教,唔識就一律 w3school ,不斷做 simulation, 睇 error code,之後就由一個文員仔轉左入IT,咁就5年(利申: 得30k ,學嗰份人工太低
無話唔得不過你要不斷學野做到老學到老 如果唔係好有熱誠真係唔建議 最後浪費時間就唔好la
我果到 title
系統經理SM 全部係女人
電腦計劃經理PM / 系統分析/程序編製主任AP
有一半係女人

全部P 係仔

你地諗下點解
就係因為IT底出身的人成日比人小 支筆唔得 寫文用字寫靚少少都做唔到
唔係要求你讀醫讀Law 級數 但起碼要有一般business level
升職 語文能力 緊要過你OOP 同起 AD 的 "技能"
師兄 介唔介意分享下有咩書推薦
我知你講邊間 code既質素幾好 合作過

利申 都係vendor 石仔
Hello絲打
我係在職IT女仔
其實比起邏輯/ coding 能力,性格+心理質素+抗壓更加重要

我讀書個時d女同學熬唔到,初期既想法係佢地覺得自己唔夠男仔勁(其實算係正常
後期佢地會覺得,做呢行要長期對住code 好辛苦(fix 唔到bug之類
讀書都還好,番工執屎會好慘

Boot camp 我覺得只可以用黎分,有冇潛力讀到/ 岩做呢行既人。3個月學唔到咩,前兩日hr 問我讀過boot camp 既人好唔好請做intern. 佢地既起步點唔係全職,只係intern。
不過我覺得,boot camp 讀左係好事,你上網睇人地點講係一回事,自己親身經歷可以好唔同。真係要慎重,IT 唔只係coding 咁簡單

具體黎講,如果要做陶瓷,你只係負責搓到佢成型(如果你做developer),但當中仲有其他位令到呢件野 1. 易唔易爛(security)/ 2. 靚唔靚 (front end)等等

最後幾點,女仔顏值係真係帶黎少少影響😂
如果你個樣中中 or above,著衫記得低調d。因為真係會成層男同事望住你

有位絲打講得好岩,你要遇左冇女仔同你傾計好悶。我讀書個時,個座冇咩女廁,急起上黎要跑去隔離block 😂

你要識同一眾男同事/ 同學相處,係唔俾佢地煩到你做唔到野既情況之下, 又要保持住唔惡
有d真係會煩到想煎佢兩巴

好多好多,不能盡錄,歡迎再提問
希望你會入行做到女同事,我好悶
我都係女仔。其實都係睇公司要咩language 就學咩language,都係邊學邊寫。認真辛苦,實際工作情況其實好多野要學,從front end 到 back end 幾乎都要涉足小小,如果要去到好deep要花好多時間。

我自問性格好,都好謙虛。查實都好多人願意教,尼樣嘢係一個好吃香地方lol,不過同時有弊端。

例如我由頭自己起左一個system仔,有人質疑係咪有人幫手,甚至已經confirm 左我係靠人地幫我起左成個system。其實好hurt,總會有人judge 你嘅工作,因為你係女仔。我諗除非真係好outstanding,勁過八成人,咁我諗佢地先會收聲,如果唔係草中一支花,就預左好多人「關注」

認真考慮清楚,如果有時間儘量完全mastering 一個 領域。

如果真係有興趣,我自己推薦從 framework 起一個 小網站先,(例如,vue cli ,reactjs 尼兩個都係今年比較popular )尼個已經係最簡單,如果連睇document 起framework 都覺得難應付,其實可以唔洗考慮了。

因為往後你要做嘅嘢類似,不過更難。
新人學front end 野都唔易架 js 已經有掛玩
試下manfulls technology 可能要人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞