女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
就係有言論自由 佢可以話我廢關人撚事
我又可以覆返佢 又關佢撚事
即你咁講 係咪開post個個係咪就要無言論自由?
你以為pm就點到人做?
faang有bussiness analyst ,唔出奇
睇開d
唔係你無知...事實係真
不過得3個可能性
1. 個學生本身有IT底, 只係欠D practice
2. 個學生畢業出黎做廉價勞工
3. 個學生本身有其他方面專長, 學coding skill當第2技能
唔洗讀。去做野 幾十人教妳
你公司仲請唔請人
而家現實上都超多人狗衝
感覺web developer嘅junior位就快爛市
你有冇profile, 想參考吓
同問 想做
你有冇sample profile, 想參考吓一股寫啲咩project
Google 啦屌
Vue 係大陸人寫架
真係想攞證書有oca ocp,pass左都起碼代表你識OO basic,雖然唔代表你識programming
唉,喺香港做男人好難
咁點解唔係IOS??
Swift 好易上手
你本身已經有個app嘅idea想實踐出來嘅話唔駛諗入行住
除非你份工本身冇乜空餘時間比你去學寫app
到你真係做咗出來 真係想入行你都已經有個portfolio

我想表達嘅係心態重要啲
學嘢個陣唔好諗要學咩先有公司請
而係跟住你心入面嘅idea需要咩就學咩
可能真係
因為我做緊個行啲女人大多數都係it白痴
可能淨係我個行先咁 就stereotype咗
對所有從事緊/好熟it既女性致歉
你呢啲都唔會做得成嫁啦
我心目中既SA包括但不限於:
- 有一定tech底, 對常用tech / pattern有基本認識, 例如知DB, pub/sub, cache之類有咩用有咩limitation.
- 識寫readable code, 有能力做code review
- 有能力review design, 識compare唔同做法既trade off
- 識傾requirement, 唔係左手交右手個user話點就照跟. 要識domain modeling, 提煉use case之類.
不過現實唔好話做唔做到, 有冇sense要做都成問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞