女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
多謝巴打建議
樓主加油,絲又好巴又好都努力
我本科係語言學,諗住讀PG Dip IT,再可能升讀三大嘅嘅MSc IT/Computer Science。如果發現對computational linguistics有興趣嘅話就讀上去鑽研一下,冇興趣都可以當IT係個副技能,例如係technology in language education
呢個post好多巴打教點做學d咩邊到學
得閒既話可以追下
多謝你一齊努力
無評論過佢係咪講事實喎
純粹想叫你同佢收皮
下次試下credit返手巴
咁你有冇諗住收皮
關你撚事
個個以為25k
不過唔會係寫web囉
做ba果類吹水位咪算
讀返個degree先~
開始影響到啲2-3 年經位,多咗好多做咗一年左右嘅人apply,但感覺係唔多識寫
我小學先會咁同人鬧交
其實it唔係得programer
Infra, security大把人唔洗寫code
亦有好多女仔做ba,都無乜見過佢地寫code
hello world都當寫左隻app ge
唔知絲打因為啲咩而開始想做it學program
不過我覺得最重要係睇你有無興趣
無興趣做program會好辛苦
除咗返工9至6要對住啲code之外
可能放工時間/假期都要不斷進修睇新技術
唔係嘅話會好快畀人淘汰
睇下香港啲自殺case都唔少係中年IT狗因失業而自殺

其實IT仲有好多範疇,如果識玩辦公室政治/識做人的話仲有BA, PM可以揀,都係可以唔洗寫code
(但最好有番啲basic knowledge,唔係嘅話跟你果班應該會做死)

唔想玩辦公室政治嘅P仔絲打路過
udemy偏向practical, 好少theory course,
theory course可以去返coursera搵, 都係大學course
2個都可以搵到入門course
仲有可以google下d udemy free course其實好多course都有coupon唔洗錢
另外udemy d course好多都係印度佬教...
如果真係畀錢買左又聽唔明....記得叫佢退錢...
可以話你知唔純粹係連登, 基本上所有香港IT仔普通都有個矛盾心態
行內人個個都知HK no IT ... 所以起首一定會好心叫你唔好入行...
不過同一時間大家又好想分享下點樣學Programming
結果差唔多次次...不論你係男定女, 豬定狗, 連登定Telegram問...回覆既人都係邊勸退邊教你....
IT呢行好殘酷, 成王敗寇, 學歷係HR睇, 入場卷only, 人工即實力, 而且做唔長, 做到30歲就要準備執包袱轉行

首先你會無乜女同事傾計,有女同事都大部分唔結婚生仔。其次要低調,著衫高調少少都會被人討論。
做it係task oriented, 只有做到同做唔到。 平時得閒可以好得閒,臨上prd可以幾日做通頂。呢份工既悶 唔係人人頂到。
覺得仲可以做幾耐
個腦退化未
好撚煩,女仔女仔
拎個閪出黎引人注意

打死條臭閪聽完人答之後
隔3個月所有bookmark哂嘅link一樣未睇過
睇樓主mindset應該去做雞適合啲
想靠個閪搵著數最直接又有回報嘅職業
Okay
我係上班台個post抄
算鳩數啦你
成個post淨係諗有無人請,無諗過自己有無能力做得好

根本你內心淨係想問:
自己有塊閪,有無機會係乜柒都唔識嘅情況下入個男人行業搵到3,4皮一個月

認你貪錢同埋窮得只剩下塊臭閪算啦
有閪就得 仲學乜春
同啲仔講 寫好個project就有得吊
實大把人揼好哂兼debug埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞