女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
未做就叫人做IT狗
女仔入IT把撚
入工程啦 unun腳等人幫你手就得
女人做IT會有
識個本身好勁既扮廢 啲仔爭住幫手
再咁好落去就真係爆
今年fresh grad 貴到痴晒線
洗乜識,靠個樣就入到
日日返工幫 D 同事含下撚, 打下飛機, 乜都唔駛做!
而家乜都轉晒online,點會唔好景
做IT最怕都係乜都問問問
咁大個google唔識用
咁係咪之後每次有bug走去問同事?
你仲要問埋d冇頭冇尾嘅問題
你搞清楚IT係咩 想做邊part先啦
其實識restart 就可以做
呢個真啊
啲人以為讀兩三個月就識寫
寫code唔係寫完run到就算
比你好彩run都算 屌一陣有bug又唔知點搞
又要啲同事幫你執屎

想入行真係建議讀個degree又好 high dip又好
學好啲concept先
又想發揮香港女性既優勢
但港女又想搵個收入高過自己好多既男朋友
去大公司入行做花樽
正解
正如我interview 一定會問個candidate 識唔識design pattern
cs 底出黎既都唔識答 oo concept 個4樣野仲要答唔出 更何況bootcamp 出黎
咪係,好撚反感
讀cs/it degree
ive hd都得但仆街hr會壓價

ps 冇興趣唔好入行
唔好以為好好景
以前有個女同事,日日著短裙仔返工
從來有task都係掟俾坐隔離果隻兵做
有次佢上司同佢講有D咩要執,隔離隻兵埋黎偷聽
屌你咪撚害人

唔係害樓主係害佢未來同事
可以點爆?8000一個月做唔做?成條街都識it
一黎Kotlin 會唔會癲左小小 kotlin 本身就係Java + JavaScript既混合物 點都要識兩樣先
oop 都唔識點寫apps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞