女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
又一個無撚腦

自己想讀咩都唔識
想做咩post咩範疇又唔識
想由咩開始做起有咩目標又唔清楚
就連對咩有興趣又唔知
剩係講我有閪想做IT就想發夢圍爐
算把啦 睇你啲relpy見到你咁嘅態度
你唔會學得成
啲人屌醒你叫你咪歧視就串過馬撚咁話人起曬鋼
其實最起鋼嗰個咪你自己
追下post啦 叻唔切
係囉
logic好既女仔千中無一
就係睇完你個post發覺你對呢個行業一曉不通
Btw係入行做it狗乸唔係it狗
你咁鍾意標明要改正返
的確發明 programming language 果位係女人黎
https://amazingwomeninhistory.com/amazing-grace-hopper-computer-programmer/
讀個degree 先

大把女仔大學it 畢業做緊
我本身係外行人 真係一曉不通架
中學又無讀過it
我本身個行完全唔關it事
偏偏自己又想學寫app 而家自學緊Java
但又明白無cert d公司唔會想請
Google左有好多唔同課程 唔知讀邊個有用
間間都講到好好
先開post問下啲內行人意見
Ok
用連登it標準晒氣
跟佢地講法,Bill Gates, Elon Musk, Steve Jobs通通無資格入行做it
覺得自己廢就唔好入行害到其他人
人人地廢架啦 人人一出世都廢到路都唔識行
就係廢先要學
你出世你媽有無話你咁廢 路都唔識行 唔好做人啦
自學可以入Google
但你係唔係果個萬中無一
拿呢d來講,正正經經讀個hd or degree
唔好曬錢讀bootcamp,無人會睇
但你係賴自己嘅性別先
未試過就話女仔一定係廢
我一開始好好態度
你可以用追故mode睇
啲人屌我有解釋有道歉
我係中段先屌返啲純屌無建設性意見既人
D人教我 我大多數都好衷心多謝佢地
我又唔係要做明星
比人鳩屌 唔需要笑笑口鞠躬講多謝
而且講咩連登仔都屌架啦

隔離開post巴打自學it
d人又屌又笑 叫佢不如自學做醫啦
你見呢個post一開頭都有人笑自學讀醫
我先唔講自己有自學緊就問有關課程既野
唔講自己有自學 d人又屌我伸手黨
咩都唔做就問問問
平時連登仔成日歧視女性 話女人廢又咩唔好揸車
有咩意外 發現到事主係女人
連登仔又屌女人乜乜乜
諗住自嘲下自己
連登仔又屌我做乜歧視女人
基本上講乜連登仔都唔岩聽 都有人屌
龍門任搬
我又唔係明星
唔需要比人鳩屌 都笑笑口90度鞠躬講多謝
有認真俾意見既 我大多數都有覆好多謝人地俾既意見
你可以用追故mode睇
正如我覆你都係隔左咁多留言 成兩個鍾先覆
我係中後期先屌返啲鳩屌既人
追下post
睇完之後如果有啲一頭霧水
可以買外國啲course睇吓
有啲其實幾高質/講得都好清晰
係咪udemy coursera呢d
Yes
可能會有人話
其實出面好多免費resource 都夠
但係我覺得如果你真係俾錢買咗啲嘢
咁先可以push到你繼續學習落去
好似做gym咁
多謝巴打
就畢業,咩都唔識,唔知點入行做IT
咁it類fg係咪唔可以自稱it狗了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞