女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
咁你個樣又生成點呀?
點解次次一講做IT又係女性 都要址到佢地個樣點點點
搞清楚 反bootcamp 係講緊讀完唔係好似啲廣告講幫到你由白紙變做一個有standard 去搵到工
你當學野 俾錢去讀係冇問題架
留返啲錢讀ive / pt degree仲好過讀依啲19 course...
唔否定你嘅講法呀 有時都真係女性有份壓迫番女性 我對嗰啲人都真係r晒頭 但呢度係連登嘛 唔知佢會唔會係有棍絲
我冇話佢三個月直入faang,佢三個月bootcamp之後做咗我同事,有faang offer係最近嘅事。我只係想帶出如果你有心同有能力,遲起步都可以行到好遠,
你玩鳩佢咩
做login 叫佢寫埋server api?
做UI不如去專門讀UI/UX的course 算

Android 的話學番java 你用java 衰極都可以用java 寫黎run
乜都嘔識 剩係lambda function 我都唔知點入手 睇完都唔知佢做緊乜
我buy你
我成日都同人講如果畀我教, 3個月我實train得到佢上到台面
所以我信bootcamp有用
不過呢, 我猜最終都係得top 10%既學生有d水平可以打得下
始終唔係有錢, 有興趣就可以做programmer
畀你師資再好, 最後都要睇返個人適唔適合...勉強無用,
我猜大概有40%既人讀一半已經知自己唔適合做IT
其實又好睇樓主講嘅it係咩role,如果普通web developer,其實香港都係寫下api,crud,整下frontend,又唔洗數學好勁嘅。如果講緊ml,ds個啲我就認同本科影響好大。
行文 語氣睇落似真絲
好多人都有講bootcamp搵到工喎
香港只需要CRUD developer
入行前首先自己睇吓自己邏輯思維得唔得先
唔係人人都啱食呢行飯 都好睇天份
先唔好code quality先
好多時所謂嘅programmer冇能力去handle自己嘅development工作
就算俾埋code去參考都未必識借鑒
更加唔好講話debug

所以唔係自問邏輯好嘅話
轉IT直接搵其他選擇啦
依家UX UI前景仲好過打code
Java邊有pointer
其實係外國都有人質疑bootcamp
最出名係咩waiter變it人果個“成功個案”

啲人睇番原來佢undergrad讀maths
咁唔怪之得會成功

最忌係見到人地得但唔諗吓人地背景
要教一隻code monkey
Skip晒所有linked list野唔教,

之後入行做野叫個Ap寫撚埋interface abstract 比佢照implement已經少好多野

講真要教到出黎做code monkey我覺得好易, 但要上到analyst位, 真係要拎時間出嚟學番晒
諗住自嘲下
點知唔work 反被屌
平時連燈仔屌開d女幾廢幾廢 咩女人唔好揸車
無諗過講it野唔自嘲得
知錯了
因為失敗收皮果啲唔會大大聲講
crud 都要識problem solving 同system design 架
呢啲唔叫自嘲
絲打你都學下處事同講嘢
識做research嘅上LinkedIn應該就知真定假
我會
咁你又唔講到咁嚴重,下下炒飛機,幫公司蝕幾億

19 windows 個藍畫面都睇左十幾廿年,咪一樣係咁,講緊幾萬個engineer 精英睇住都係咁,facebook 咪一樣成日漏晒啲個人資料出去

其實最簡單咪先讀下free code camp, codecademy,唔洗錢又可以試下上手先囉
冇錯 唔通大大聲話讀完冇撚用搵唔到工咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞