女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
多謝你
Version control 你碌到入去做code monkey自然有人教你用
雖然我上面提咗個bootcamp嘅例子,但我都唔建議樓主讀,因為一黎佢係咪有興趣都未知,二黎浪費錢,三黎其實網上有晒自學資源

等你計吓
Language 唔係太重要 不過有新學新會好玩d 咁解姐 其實你唔係要學java 你係學coding java 只係其中一種 要理解下program logic 同成個life cycle 係點 好多時都係你理解到d data 點轉黎轉去既 都唔太差嫁啦 d syntax 全部都可以google 既
建議寫program 前可以試下寫d test case 同logic flow 出黎先開始寫 咁會慳左時間又可以練到自己d logic

同埋code style 都好重要 上網搵多d best practice 對比下幾份 理解下自己同人地有咩分別 點解人地會咁寫 諗下咁樣寫對你呢個case係咪好 唔好既話點做會再好d

Java 同JavaScript 本身就係兩樣野黎 無衝突
但d 人咁講應該係想你學好class 先再用functional program
第三點認同 我本身跟YouTube學緊Java
開完呢個post後 好多巴打分享左有其他自學途徑
真係勁有用 多謝所有認真覆我既人
0 bg不如去讀下先
it狗表示唔建議做it
我冇話返工用喎 理閪人地用唔用咩
自己玩下緊係用最易個隻
直接學kotlin = 自動波1牌
學java = 棍波12牌
自己玩寫到個郁得既app唔難,但要去到入行最好打好個底,起碼玩熟oop
Youtube好多講頭又唔講尾,如果想由頭到尾推介你coursea同udemy
JavaScript呢種fuzzy data type language,怕學完之後學Java好痛苦炸,不如一嚟就痛苦啲,之後補返JavaScript, DOM仲好
巴打好溫柔 屌左樓主之後記得話我知
認同 有料又update使咩怕 唔通班interviewers突登請個廢唔請個勁咁離譜 就算請個廢嘅佢keep住廢遲早都會比人整走
出糧俾你學野
幾錢
睇黎急住話faang 嗰個除咗閱障仲好驚人搶飯碗
真 問真係唔緊要 最緊要問嗰個要有消化過 最怕係冇頭冇尾就扔俾人叫人幫佢睇
其實樓主你講下想做tech industry嘅邊個field大家先比到更好建議,同埋理論上IT同CS做嘅野唔同,你搞清楚做IT定做CS範疇先,如果原來你話想做ml我會叫你讀好埋數學。
At a glance, IT (information technology) careers are more about installing, maintaining, and improving computer systems, operating networks, and databases. Meanwhile, computer science is about using mathematics to program systems to run more efficiently, including in design and development.
1. 大把女人同時係勁既it人 就連史上第一個programmer都係女人(ada lovelace)

2. 呢行講實力多過名門正宗 做啲顯示自己能力既野有用過讀張紙返嚟

3. 真唔真心都係做出嚟 唔通你條仔講佢真心愛你就信哂佢?

4. no bullshit, google 是旦google一篇tutorial on building you first app,之後copy cat咁做一次, 有唔識就再google到識為止

5. it 好大, 好多位position係唔需要打code 你唔樣樣都試下 係唔會知自己最適合/想做係咩位
Pin唔到咗多樣[sosad]
Pin咗呢樣 d人又屌個樣[sosad]

我有自學緊Java 呀#bye#mouse
見隔離post有Ching講自學it比人屌鑊金 
屌/笑鳩佢 叫佢自學做醫生
你見頭幾個留言都有人叫我自學做醫生
所以我一開始先唔敢講有自學緊[sosad]
跟住就比人屌我伸手 話我咩都唔做就伸手[sosad]
唔係講緊你 做乜撚嘢 未俾人屌夠?
識利用自己優勢 本身都已經係一種能力
見過自己大學engine 女同學 識搞關係 利用女性優勢 一出嚟已經攞哂client offer
上個留言 講緊呢個情況
你又係到覆 我順便quote返之前講既野
咁都要起鋼?壓力好大?
放心,以你呢種心態唔會寫得出,你都唔係真係into programming
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞