女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
如果要呃飯食自學個framework就得
如果要認真學讀左個cs50佢
然後pick Java/C++去explore oop concept
最後補algorithm and data structure
知唔知隻兵仔有冇軍糧收?
咁呀 學左java 先
你而家都出左名喇 有野唔明未開post 問 實大把人答
你正正常常有問題就清左佢 好快搞掂basic java 夠你寫android la
你都on9 人地講事實
咁你同事練左幾耐入去先 如果全靠自學學到咁神 應該都真係天才來
知佢一班收幾多人,就計到佢到而家有幾多graduates
除非你夾硬話佢作咗好多個fake profile出黎
我覺得你如果要assume所有做it都有數理bg好極端因為香港當你做個frontend developer寫下react我唔覺得你要用微積分所以好取決於樓主係想做咩role

其實冇能力自然會比人淘汰,如果樓主係對呢行有興趣我覺得應該鼓勵下,多個人才係好事。如果純粹跟風相信好快會收皮,呢行冇熱情好快比fg取代
學下玩下同入行係兩回事嚟

你到底係淨係想學下定係真係想入行

如果係淨係想學嘅youtube大把tut vid比你跟住寫,一路跟住人寫自己就會明

想入行嘅話就都係算鳩數啦
0 IT bkgd要人請你都幾難,唔係潑冷水,簡單問個問題:我點解要請你?我都係打工嘅,請你返來點同老細交待?
寫app唔洗Java啦
Flutter 輕鬆搞定 幾行就一個app
樓主不如唔好問人
體會下學IT既過程
幸存者偏差喺it呢行真係好誇張

個個都睇到it幾好搵幾易做就仆住去讀/轉行,但係其實根本唔知背後死咗幾多人
期待
見到上面好多巴打建議學寫JAVA
其實打好個底係無錯

不過我建議一個快少少既方法
樓主可以學Javascript
因為我見你最終目標都係寫app, 我估你唔會寫一隻好複雜既app

一般React native 呢種Javascript base 既language 都夠應付

至於backend 就可以用Nodejs, 都係Javascript base

如果唔計搵工黎講,對於新手 frontend 同 backend 相似寫法會比較易學

我當年讀完VTC 軟工出黎之後,D 功課都係同學幫我做,我幫佢地打機,乜都唔識,最後定個目標俾自己寫隻交友APP 出黎,之後就對Coding 越黎越多興趣,再學其他language
冇program 底先要學java 呀
學flutter 寫到識飛有咩用 寫開natvie 既唔用你 用開react 既又唔用你
我唔係果個有朋友入Faang 果個人喎
只係單純回應返層主冇提過3個月直入 件事唔係完全冇可能 冇講過唔難 我自己都in過
reference 囉
我諗你誤會咗我意思我並唔係話入faang好易,鬼唔知難咩,我只係想帶出半途出家都可以走到好遠嘅例子。因為感覺連登一有人話想入it就個個踩叫人唔好入,但其實我覺得唔需要驚人爭飯食,做呢行冇料唔夠update自然會比人淘汰,上面好多更加話女仔有差別待遇
Pin唔到咗多樣
Pin咗呢樣 d人又屌個樣

我有自學緊Java 呀
見隔離post有Ching講自學it比人屌鑊金
所以我一開始先唔敢講有自學緊
跟住就比人屌我伸手 話我咩都唔做就伸手
師兄
真係完全唔識
學react佢應該想死 剩係props,state 可能已經唔知做緊乜

想知有冇興趣的 咪寫下bots買下野la
香港人冇理由唔會網購 又簡單 又實用
我google見有人話要學左Java先好學JavaScript
直接學JavaScript都得?
Btw 多謝你意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞