女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
你唔係IT狗
你係IT狗乸
我以前都好似你咁
電腦咁多野要學邊樣同幾時學得哂
但只係因為你未夠瞭解電腦
當你有足夠瞭解
自然便知道答案
其實揀死一樣野學左先
你全部都唔識 syntax都撈亂晒

講真你有個基楚概念
其他野都易上手好多
做住QA先一路學囉
先回返後一段
其實就係廢時樓主行錯路
先叫佢衡量吓自己能力
畢竟你入完行唔啱做比人踢
係浪費樓主自己時間
如果一開始已經預計到有問題,無理由仲水人鐘個頭埋去

同埋其實用數理黎衡量都唔係極端
話晒你一張白紙
咁我唯一可以用黎measure你能力就係數理科

我唔排除有人中之龍係由白紙學起
但一般唔會自戀到覺得自己就係人中之龍呱
同埋如果係就唔會開呢個post,一早用google自學緊啦
我想問下係咩驅使你想轉行入IT 呢
react網上面咁多資源同教學應該ok嘅

但係0底學hook redux ...
我覺得好多bootcamp係錯左sale錯既心態
令人覺得3 4個月就咩都識 賺好多錢咁
需要學既野唔止幾個月就學哂
就算讀完cs degree都係keep住學野
跟本d基本技術唔需要俾錢人fulltime去學
唔通你讀完個bootcamp學識react又搵到工
轉工要用vue唔通你又去返bootcamp學過咩

bootcamp最大價值係賣個夢想俾你
加埋用佢d template寫靚cv linkedIn
fork一堆template project令github好多野咁
你覺得值幾萬蚊咪去讀囉

其實去youtube都大把野免費學到
上網都大把roadmap指引你應該去學咩
就算你真係好想要cert, 或者覺得免費野質素差
你去udemy coursera俾一百蚊都大把野你㨂
你去udemy買幾個courses學既野深入過bootcamp多多聲啦
點解要去俾幾萬蚊人賺
俾幾萬買cv template咩
係bootcamp依d飯來張口心態先有問題
都有輕輕學緊
玩緊swift for小朋友學coding個app
真心好多謝你
我個人認為學Javascript 係未學行先學走既方法
一定係學JAVA 打好個底最好

可惜現實偏偏唔會俾咁多時間我地,初學者亦都未必有咁既耐性

我覺得應該要由HTML > CSS > JAVASCRIPT > NodeJS > React Native 咁樣行落去

因為HTML +CSS 係用黎砌網頁,亦都係容易上手有成功感,即時睇到有咩效果

至於Javascript 就係幫你係網頁上面加d 功能 / effect / button

到最後一個網頁當然要駁埋backend 連接數據庫拎資料

呢個時候學Nodejs 就可以幫到你做backend

我由畢業到依家 total 寫左兩隻交友app,仲有好多其他無聊app,希望以上資料幫到你
你應該先睇下自己想寫app, web定乜野,再去學果個stream嘅language/framework,學嘅途中其實你已經知自己有冇興趣將佢成為職業。如果冇興趣可以打消念頭,因為呢行就係日日對住電腦打打打。如果有興趣可以延伸出去學埋相關嘅野,例如version control, ci/cd, cloud等等。不斷重複你就會有若干個作品,咁你咪試下拎住啲作品去in下啲vendor(貪佢哋長期要人易approach)
知道

但概括啲講 興趣
多謝你意見 我會試下
其實樓主嘅case我覺得佢係咪真係有興趣入行都未知,我覺得最快方法係自己玩下試下係咪真係有興趣先,分分鐘玩完覺得好悶就冇咗件事
Html/css 哩D識睇就算la 佢又唔無目標寫web
你叫我由0開始寫 我都唔識寫

Html/css/js/jquery 知佢搵緊乜咪算
上網抄個template 砌埋一舊 就搞掂la
等你開po 問問題
I see, 加油
如果只為興趣,業餘都寫得app
入左行,你既人生就淨係得跟住公司既requirement 去寫
你就會懷疑點解當初要入行
都係真
不過如果本身無數理底
真係唔好讀bootcamp

最好自學一種lang,
學到寫到啲app/web site出黎
再去正經讀degree/HD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞