女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
我好多同事都係讀maths出身

重點
其實外國好多人讀bootcamp點解會掂
除咗因為人地個bootcamp嚴格之外
undergrad本科都好重要

大部分bootcamp完會好快搵到好工嘅人
都係本科同數有關
math phy engin stat etc

所以唔好見人讀幾個月就得就去報
因為人地大學有幾年數學訓練而你無
呢d態度邊會有人肯教你

你性別歧視自己?
其實由上年開始只要個job ad寫住請junior 就已經一堆bootcamp畢業生去apply
一早水浸曬, 不過d 公司都唔係傻...有HD/Asso/Degree都係優先請左先
講開又講, 呢堆市場新力軍都有個特點, 大部份都係其他行業轉行過黎做IT, 一開口expected salary 27k已經算小兒科...成班大帝咁
乜原來連登咁多人做IT, 就咁睇呢個post 都有百幾個人係做It驚比外行人搶飯碗,肉酸到呢
我都啱啱係udemy 買左個bootcamp 迫自己進修下
20usd
你鍾意啦
咁#56呢?
唔怪得呢兩年班fg個個講到20起跳 原來有人托價
你興趣寫app洗乜入行,放工睇住YouTube 學
冇it related cert冇邊到會請
讀Course 都要諗下請唔請
揾到間唔係要你即刻上手又肯train 你嘅公司基本上係冇

如果你想寫native app
Android 嘅就係w3school學咗java 先
再係YouTube 用Android studio 學,識Java 唔等於識android
iOS唔係好清楚,應該apple 自己有swift course自學
不過依家多數人都係學hybrid 寫曬2個system ,好似係react native
我夠知 咁又點
讀CS Degree都一樣唔會學到
咁又唔好咁講 好多讀完四年既都寫到成劈屎咁
你好Out, 依家Angular 11了
bachelor in Computer science
所以我都唔明啲人仲推樓主去讀bootcamp 做咩 俾你呃到agent 同hr 冇用架 一問tech 底野就見底
3 個月既background 邊可能夠 本科出黎都讀3年la
code?
香港仲大把公司用jsp
但都唔係話樓主實唔得
因為我都唔知樓主本科讀乜野

話唔定本科讀engin
建議樓主如果undergrad有讀數理相關
可以睇番自己成績如何再決定
如果成績差,咁不如讀nursing算
認真
我係巴,其實我比較擅長presentation, 鍾意閱讀,但唔擅長數學。我有時都會諗如果我係女仔會唔會叻啲,唉
好多時其實係女性帶頭歧視/定型女性
女人帶頭歧視女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞