女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
你讀咩出身 有冇ugrad ? 有urgad 會好d 架
就係咁先會自學java
認真答
寫code冇人會理讀過咩course, bootcamp / coding course 基本上所有人都係當你上過興趣班咁, 寫係CV係唔會加分甚至減分.
你想做寫app(我估你指mobile app)就老老實實搵本書/睇youtube認真學, 學到至少寫到D低能app出黎先 (可以低能到叫人打2個數字, 之後show加埋幾多咁低能). 之後你就可以搵間肯train人既公司入行儲經驗.
利申: 非cs grad 自學programmer, 入行果時淨係識少少C#同SQL, HTTP都唔知咩黎.
其實如果係唔想成日學新野既不如唔好做IT
IT本身就係要不斷學
咁唔該你興趣還興趣 你放工寫飽佢
唔好入行嚟同其他dev 添煩添亂
唔該哂你 功德無量
師兄,女嘅絕對冇問題啦,驚人同你爭飯食?除非太樣衰又另計
寫backend server 個d 唔係你話用就用呢
寫完一套 唔revamp 既話 都唔會俾你冇啦啦上個大version啦
我唔係好同意wor

簡單supply demand唔適合係因為有人為因為去干預

人工升係會跟市場同通漲去調整,令大公司請FG係有公價,除非好似當年咁大戶搞個金融風暴收割,令到全世界冇水冇proj開 公司又蝕錢冇錢請人先會咁

當年都係好多人入行呀,但唔係因為多人而爆呀嘛

而當年果次之後美國佬發現印錢可以頂到,就一直帶全世界咁做
教你 直接去pccw in
做一年再跳槽
然後你cv就有it exp
fg價大約18-20k
Ugrad 但完全唔關it事
中學都無讀it野
平時係公司少少野就叫it同事個d死港女
所以我先講自己係女仔 諗住表達自己真係幾無知下
但我真心想學寫app
Android 可以跟返Google自己啲Tutoial學
iOS 我個人幾推介Stanford CS193p

如果想有認受性高啲嘅cert 都係唔好搵 online course 好啲,正經睇下邊間院校有適合嘅 program可以讀吓
而家行microservice又唔會話好難嘅
主要睇到底有幾大需要同cost
夠靚就得
唔打得都睇得
男同事睇得開心仲會做埋你果份,唔駛做就有人工
不過就要盡量30 歲前升上pm 直接點人做野
如果唔係個樣老左就無用
多謝
咁報個master information system 洗底未得
咩都教d grad 到就係相關課程出黎 咁就唔同玩法
樓主你走先
櫻由羅超撚正
我識一個女仔非三大 非CS/Engine 入咗行 之後有埋ibank offer 不過都幾稀有
做得專業人士,預咗㗎啦
醫生牌嘅作用就係用嚟承擔法律責任
樓主可以睇吓某部份it公司長期請唔到人,可以考慮用佢地黎入行,嗰啲都出名,認受性高,exit pathway都可以去到好公司/入到bank做,係女嘅去in如果唔係太串/性格有大問題係一定請硬,至於邊幾間你就自己research下
入行之後幾耐先pick up到同事水平?
大學cs有一pair情侶。
畢業一齊入bank做analyst programmer.
2年後女的升咗做SA,男的仲係AP.
4年後女的升做AM,男的仲係AP.
6年後結婚,男的終於升做SA,女的已經係manager

10年後同學聚會,女的已經做department head 咩VP Director, 男的先升做AM抬唔起頭

利申,女的幾索,男的靚仔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞