女仔入行做IT狗

590 回覆
36 Like 597 Dislike
唔係想打擊你 其實樓上講得岩架 學隻lang 試下都係好事
而家寫app 寫native 即係寫java, swift
寫hybird 即係reactjs , flutter 又得
但講緊係兩套以上唔同既野黎 你識java 都唔等於你可以搵到工
樓主唔洗俾樓上班人打擊到自信,
你諗下香港邊個range嘅學生去讀ive / u
就知其實入行唔難,唔知要學咩先啱嘅咪讀個bootcamp,有心一定入到行

有啲人最興攞自學讀med嚟比自學IT
相關法例同所需資源都大相逕庭嘅情況
真係張飛比岳飛who are you to judge
Udemy 報啲有project嘅跟住做
同時搵本書睇學好理論
如果淨睇教學好容易會悶 睇完又會唔記得
我無知到google見到有個三個月既course話讀完即刻入到行係真
去賣相
好過做IT
唔好理上面啦
女仔做programmer
返工好著數, 唔洗做咁濟
大前提個樣係中中/中上
又一個想入行
我唔撚想執屎啊屌你老母
要做到入門級既android developer 唔難 上網大把resources
都係個句 你唔識寫 你識抄都已經可以呃到飯食
問題係要有個好既java底同mindset 你先知你點抄
3個月讀完個D 教得你幾多野丫
其實女仔入行做IT,喺今時今日嘅社會仲大優勢囉
歐資美資都改緊policy要性別平等之時
以往男性主導嘅IT業大把空缺俾女性上游,由低層到高層都係咁話
有心又識做人嘅話,女性依幾年喺依行根本可以昇職快過火箭
讀bootcamp d公司會唔會請?
或者會對呢d candidate有咩諗法?
多謝你
我求下你唔好入行啦
個個以為讀個爛鳩 boot camp入行好撚易
你估幾皮嘢咁撚易賺咩
就算有濕鳩公司請,做你哋同事好撚慘啊
放過我啦屌
高抬貴手
你開post問呢樣野已經知道你唔啱做programmer
IT狗最緊要識換水
點會唔會請,show到俾人睇你有passion就得
local蚊型公司有時會遇到啲人白鴿眼,不過報mnc 態度仲相對開放
依行好多野本來就要在職培訓,邊做邊學
女嘅話可以邊返邊學
it堅好景唔係講笑
留tg 貼身指導你
通常話要自學入行但第一件事係上黎開post問既話
最後都係唔成事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞