True Wireless真無線耳機討論(54)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
mw08如何?
仲用4.0
試完mw08 同我用緊隻07 go比,只係感覺聲音refine左少少,sub bass量少左,但upper & mid bass都係多

我會覺得而家買隻07 plus仲抵 想問下07 plus用家斷線嚴重嗎?我隻07 go左耳不停塞下塞下
mw08個單元質素係好好多
整體都比n6高班好多 (其實廢話, 價錢已反映)
私文過n6而有一種華麗既感覺, 分析力算好, 低音實在有力, 高音比n6順滑得多, 高中低音都比n6延伸好好多
缺點就係個anc一定唔夠sony好
因為我都比較過wh xm3
2000左右的話, 我會形容為物有所值
岩岩sony 試左xm4 用緊bose 唔洗換
Mw08同xm4載落邊隻舒服d?
用緊power beat pro, 載一陣就覺得好頂耳仔
兩隻都舒服
音色自己覺得Mw08多少少低音sony平衡啲
我試咗mw08幾好,未試xm4
Btw竟然係mw08 低音多過xm4
成日以為sony 產品都係多bass為主

你個印象過時到...仲誇過之前以為beats仲係玩低音炮
sony堆in ear係十年八年前出第一代XBA動鐵時已經冇咁focus係bass
去到推hi res之後直頭強調三頻平均
你唔會係用開左anc之後個聲黎做比較覺得佢仲係玩重bass呀
sony n3ap n1ap重低音到爆喎
sony d調音不嬲都重口味
係近年出m7 m9 玩鑑聽走向咋嘛
n1ap冇試過唔評論, 但n3ap都叫"重低音到爆"真係R頭
或者我唔明你講"爆"係咩意思啦, 我試n3ap就覺得佢bass係有量得黎有質, 層次係分明唔會炒埋一碟, 而如果剩係講量, 當年我記得差唔多價既, IE80肯定多過佢添, 不過IE80純圈, n3ap圈鐵, 其實都正常
咪字面咁解 低音量多
佢個bass唔會太影響中高頻 唔代表佢唔bassy架喎
等於一個肥婆 佢體重高過某個數字 咪叫肥
唔通你又話佢著衫好睇 化妝唔浮粉 有上進心 所以就唔肥?
肥還肥 高質還高質
低音量大係一回事 佢個bass有質素就另一回事

同埋sony當年xba系列完全唔sell得
佢其他d產品 a3/z5果堆都係特別bassy架
建議你了解多d先reply
唔好老點人啦

呢個係觀點與角落問題啦, 所以我咪拎IE80出黎講, 如果n3ap係你個世界叫"重低音到爆", 咁IE80你會點形容? "重低音到核爆"? apple收購前既beats? "重低音到宇宙大爆炸"?
咁我個人冇咁浮誇啦, 我會話舊beats係重低音, IE80係低音渾厚, 咁n3ap都唔係咁"爆"啫
同埋都有人講"除非講明鑑聽/錄音用會調重個低音", 其實我都係咁分開兩樣野黎睇, 要少音染咁全世界用westone咪得(印象中試過幾隻westone都係少音染中性聲, 忠實呈現, 用黎聽128K MP3 D聲真係.....西過7婆D嘴臉)
"當年xba系列完全唔sell得"你咁講講到個原因係因為佢低音多得濟喎? 我理解係因為當年仲好少過萬既非CM耳機, 一般容易買到既高階既in ear好似535呢D都係3千幾銀(當年高階價現在入門價...), 其他差唔多價位既耳機又幾乎都係可以換線同埋係耳掛式設計可以扮野, 所以玩開既人嫌佢冇玩味, 冇玩開既人嫌貴, 咁先唔賣得(初代XBA-3/4都仲係多低音係事實, 但1/2 D聲幾正常, 我自己都有條2)
"出得mic線比佢都證明罪大係prefer手機直推" 我N年前買tf10pro都有送條有mic既線畀我, 咁即係ue/logitech係prefer tf10pro手機直推? 呢個咩邏輯?
再講3.5mm直出係經機內chips解碼同推, usb出係用經dac部野黎解碼同推, 即係任何手機都經某一部DAC出, 個聲都係會變成呢部DAC既聲, 係冇左個別手機廠既"音染"調音出, 多既唔講, 剩係底噪細咗已經兩樣野黎, 如果咁都唔話得"d聲唔得/聽感唔同", 咁我唔知有咩好講啦
最後戴個頭盔, 呢幾年玩TWS同要戴罩自己都冇咩睇有線野, 之前玩都唔係玩咩貴價野, 好多時都係去showroom/視聽展/舖仔試D公廁野, 或者有D野冇跟得咁貼同有錯都唔奇, 唔好話邊個老點人, 大家討論下啫
Sony又係咁送XM4俾d藝人出ig story,用家要等到月尾/7月,同PS5一樣又撚真用家
人哋試聽完覺得無特別需要換都唔得9俾負評嘅人真係好on9
Sony世一,唔同意既一律當打手負評處理
sony 區d 護主犬仲惡
sony不嬲多護主
ps 養落一班索狗
Xm4真係未算無敵必買同價位唔少競爭對手
人哋講句唔駛換都食負真係慘
原來PI7個盒平時都有做中轉既角色
平時係電話A(聲)<--->兩隻耳機+盒

想轉connection可以喺電話A到轉
電話A<--->盒<--->兩隻耳機<--->電話B/電腦(聲)
所有app setting/connection都仲喺電話A到校
雖然無multipoint 但係都叫一個方法
我相信係個盒唔support aptx adaptive
所以外接usb得aptxll/aptx
tws問題一律建議dg
xm4 黑色依家係咪無地方有6月貨見全部都7月尾唯有到時walkin去搵下
有無人bose qc earbud試過突然connect唔到左邊隻機
差電有反應有燈著
載上耳仔有開機聲
但係connect唔到
仲要個update up左成日都未up完
好聽啲叫三頻平均,講真話叫三頻平均地無。
D01d MK2比 MK1進步唔算大,而家價錢唔mind上一代MK1抵玩
MW08 d聲真係好正,樂器粒粒分明,我個人覺得得PI7可以比。但ANC真係弱少少,不過佢原裝棉物理隔音都唔錯。
咁多新ANC耳機最失望一定係Aviot D01m。佢本身d耳機聲底調音都唔錯,但對D01m d聲悶到有種平淡同暗淡feel。
明解
唔該巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞