True Wireless真無線耳機討論(54)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
除非講明舞台鑑聽/錄音用、大品牌推俾大眾市場既earphone 一定調重個低音架啦
Apple算係三頻平均嘅
256k vs 330k
真係要追求數字上嘅音質就xm4
有LDAC
不過iPhone唔洗諗
鍾意邊個廠啲聲就買啦
n1ap冇試過唔評論, 但n3ap都叫"重低音到爆"真係R頭
或者我唔明你講"爆"係咩意思啦, 我試n3ap就覺得佢bass係有量得黎有質, 層次係分明唔會炒埋一碟, 而如果剩係講量, 當年我記得差唔多價既, IE80肯定多過佢添, 不過IE80純圈, n3ap圈鐵, 其實都正常
n3ap用家 如果唔夠推力 我都覺得個bass會有d一舊舊 但平時eq我都會減d bass
但得罪講句係平均地差
都唔知apple music推hi res想點, 自家野冇一副support(好似連最貴既airpods max駁埋線都唔得?有錯請指正), 以apple肥水不流別人田既做法, 好少推一樣野時又唔同時出埋support呢樣野既產品黎割班fans, 今次係打錯算盤定大發慈悲?
近排一次過買左mw08同n6
n6黎講, 咁既價真係好抵玩
缺點係高音標左少少, 分析力唔錯, 但可以更好, 無anc, 聽左幾個鐘有lag左一下
但咁既價仲想點

利申, 用開inear pp8, kph30i, 598同x2hr等等
咁又係
呢個價錢有呢個質素
thx
想問下amazon jp宜家ckr70tw做緊18000算唔算正常?
唔正常 正常價14000 平既時侯做過9000-10000

唔該晒,咁我再等下先
18000 至少貴咗2000 yen
Mw08同xm4載落邊隻舒服d?
用緊power beat pro, 載一陣就覺得好頂耳仔
兩隻都舒服
音色自己覺得Mw08多少少低音sony平衡啲
我試咗mw08幾好,未試xm4
Btw竟然係mw08 低音多過xm4
成日以為sony 產品都係多bass為主

你個印象過時到...仲誇過之前以為beats仲係玩低音炮
sony堆in ear係十年八年前出第一代XBA動鐵時已經冇咁focus係bass
去到推hi res之後直頭強調三頻平均
你唔會係用開左anc之後個聲黎做比較覺得佢仲係玩重bass呀
sony n3ap n1ap重低音到爆喎
sony d調音不嬲都重口味
係近年出m7 m9 玩鑑聽走向咋嘛
n1ap冇試過唔評論, 但n3ap都叫"重低音到爆"真係R頭
或者我唔明你講"爆"係咩意思啦, 我試n3ap就覺得佢bass係有量得黎有質, 層次係分明唔會炒埋一碟, 而如果剩係講量, 當年我記得差唔多價既, IE80肯定多過佢添, 不過IE80純圈, n3ap圈鐵, 其實都正常
n3ap用家 如果唔夠推力 我都覺得個bass會有d一舊舊 但平時eq我都會減d bass

畀你講一講, 計返時間我當年係用V10+MOJO黎試呢隻野, 聽過BASS幾得, 有線野就係呢個問題, player/dac/線/訊源樣樣唔同出D野都唔同, 個個人經驗有出入, 同TWS唔同, 同一個file, 部部機都係咁上下聲
查返 keepa ckr70 最低大約係13000 正常價預係16000 啦
或者咁講
聽人聲多既話推唔推介aviot te-d01d mk2呢隻耳機
我見頭post無aviot呢隻牌子,想問下有無人識thx!
明白!! 唔該晒巴打!
用手機聽歌真係首選Android機, 選擇多之餘好多啲音質又好過iPhone.
係有分別架 平時係街唔太嘈我都鐘意關咗佢
覺得Sony傳統上嘅調音係偏暖聲, 所以適合聽快歌多啲.
Iphone 用家 除左airpods 有邊款推介 $1500-2500?平時通常聽歌睇片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞