True Wireless真無線耳機討論(54)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
https://youtu.be/Qj7Zgi9JybA?t=1184
呢個review通話又唔算差
睇其他review, mw08 anc啲人放佢airpods pro, mtw2同level, xm4就同bose一個level
Mtw其實都無 anc, 所以噪音上如果你接受到可以考慮鴨記幾十蚊對嗰啲,因為音質上都係aac
Pish
點解咁講?
咁應該係正常掛 可能巴士太震 搭小巴就冇咁嚴重
唔一定要買返原裝架嘛, 買其他耳膠囉, 例如spinfit個啲
講溜左
9衝係因為唔想再斷線同埋唔要啲風聲
無呢兩個問題既話XM3我都唔打算換
有無人試過隻falcon pro ? 329usd
用緊mw07 go成日斷下斷下 諗緊換mw08 or其他
我試過求其買,然後擺入個charge box閂唔到蓋

會試試spinfit thx ching
可以試左先買架嘛.....
原來係咁,thx ching
有無試過用comply? 好好好多年前用65t 好似有自己換過comply提升物理隔音
喺執笠倉求其買咗一套發現fit唔入charge box之後唔敢再亂買,會試試comply thx ching
佢有好多款fit唔同size同埋耳機 可以上網check下先
之前用過comply,勁易爛
用膠好d
都真係易爛 一對玩個幾月差唔多佢物理隔音都真係唔錯既咁 取個平衡囉
我一個月都無啱65t隻綿勁薄
唔知而家有無改進
雖然有加左multi point同 aptx adaptive, 但chips降左級配件慳左料。加上我見台灣review大部分都話低音雖然增強左但人聲樂器反而無Pro咁仔細。
不過反正香港未有貨,你可以等到時有貨去比較下。反正聽感人人唔同。
chips唔係新D咩?不過我都冇打算買,因為果款型我戴唔到,再等下其他廠,應該越黎越多
原裝係短耳膠?
係新左但唔同級數,因為chips都有分入門中高階個啲。
好心呢到d 人唔好成日攞AAC
出黎就話airpods pro 聽都無分別啦
成日講到只要係AAC 好似就用咩耳機都一樣

AAC 係有損但都要睇下你聽歌個file 本身既質素
同埋耳機個單元表現 都會比你AAC 定 Aptx HD 影響得大
基本上我認為Aptx HD 同 AAC 相差應該10%左右
有好多時都未必有明顯分別 特別係街到聽

唔想再聽到d 咩行AAC
用airpods pro 就得
咩9耳機都一撚樣
Xm4唔知做gym會唔會跌
所以其實係得AAC / AptX嘅情況之下
LDAC就可能唔同講法
比較到嘅只係唔同廠用嘅單元同調音 / ANC 之類
所以講到尾,鍾意邊間廠個調音就嗰間啦,唔洗諗咁多
就算Bose 出到無損聲,佢種調音都真係不了,我寧願揀返其他Brand冇無損
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞