True Wireless真無線耳機討論(54)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
因為aptx係qualcomm專利
xm4唔係用緊qualcomm chip
V1 sony chip梗係用返sony技術
btw ldac雖然係sony開發 但而家唔係sony獨家
Panasonic (technics) 都係用自家chips所以冇aptx
啱啱試左,又真係ok差
我揸手有xm4 同n6 pro,n6 pro 通話人聲會清啲,但背景音會比較嘈。xm4背景音少啲,但把聲幾沙
手機係Xs Max,背景音係yt既香港街聲車聲,開到電腦最大聲
配帶感比想像中舒服。因為我算係油耳,所以我唔鍾意帶圓形粒狀嘅耳機,因為成日跌出嚟。
但xm4算帶得穩,我諗粒新耳塞好大幫助
可以單耳使用,不過每邊耳機所做到嘅控制都係獨立嘅,單耳使用就少左另一半既控制功能
即係得plus買得

有冇巴打有同價位 又有anc功能嘅推介

我咩歌都會聽
如果通話質素對你好重要,咁你可以放棄xm4
通話 n6 pro>>xm4
如果手機連緊,另一個裝置可以直接連接,成個過程3,4秒內搞掂
聽同一首歌SBC/AAC 對比LDAC好大分別,你會聽到平時聽唔到既細微樂器details。
個新耳膠會唔會好易爛? 平日會帶黎做gym (大汗) 怕佢家下唔係silicon 好易比汗整爛
綜合你覺得值唔值N6 Pro近3倍價錢呢
我覺得應該唔算易爛,不過膠既話基本上唔駛換,耳棉用耐左一定要換
通話對我唔重要,如果淨講音質,xm4一定好好多
不過3倍就真係差少少,又未到唔happy,只係感覺"ok啦"咁樣。但相對上又多左降噪功能,算係咁啦
換耳膠會唔會唔穩同影響降噪?
未試過,唔敢寫包單
不過降噪一定差左,穩唔穩就見人見智,油耳應該好易鬆
我而家仲用緊 唔知點解近期右耳個降躁好似渣啲咁
戴緊果陣好似冇密閉到咁
本來用咗兩年隻Bose soundsport free突然死咗
諗緊買AirPods pro定xm4,想試吓通話係咪都一樣咁差
想問叉住個盒連耳機依個功能喺咪得pi7先有?

因為屋企部腦塊板無藍芽,所以依個功能對我嚟講好吸引,唔洗專登買多舊藍芽接收器,平時打switch又可以用
有無有PI07既巴打知
個盒轉發可唔可以俾埋佢隻PX7用
如果可以既話又幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞