[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
電腦用左個零月
CPU用AMD 5900x
底版crosshair VIII dark hero
用緊水冷 nzxt X73
本身無咩野 CPU溫度4x 度

啱啱屎忽痕裝nzxt 個CAM app
跟住個CPU 溫度就一彈彈去7x度
依家keep住60零度 但咩都無run
部機本身好靜 依家好嘈
係有野壞左定點?

重開彈左CPU fan error
上網睇過下 用水冷可以bios 改返ignore 唔mon個speed?

thanks

時脈去到咁係咪唔正常?
2700轉
實嘈
呢部買得過?
邊度睇到貨期
現機用緊AMD2700x x470pro 用貓頭鷹 u12a
想升級CPU +MSI B550, 睇中5600x 或者 5800x, 暫不考慮 5900x
原先決定左升5800x 但網上好多test都話5800x太熱影響效能用5600x好啲
想問下有無人用緊分享下
5800x 熱到仆街
自組水 全核4.6 1.25v 燒fpu都81度
X470唔換板都用到5000系
如果打機56X都夠用
58X散熱要做好d
因爲本身都用緊6800XT
所以想升550版用埋佢個SAM system

坦白講其實上埋5900x都可以既 差$1800左右 只係一粒CPU 就5500有啲可以就平啲好啲既感覺
但上網好多都話5800x太熱唔好 我check過u12a應該壓得到
走上黎問係想知其實佢溫度高呢個問題係咪好影響效能或者打機未必壓得住?

MSI B550 Tomahawk
Corsair RM850
MSI 6800XT
u12a 塔散
打機應該好輕鬆
機箱通風做好d就ok
google keywords:zen2 積熱&眾生平等
老實講 都係睇你8春用唔用得著 用唔著咪用6春
我粒58x,打機長期50-60度
16.5k
同我粒10900k all core 5ghz一樣
但張卡打機先5x度
求救 開唔到機
5600x
crucial ballistix 3600Mhz 8gb x2
Asus prime b450m-k
Zotac gtx 1050
860 EVO 1tb

張卡一開機果陣得1個風扇識轉 第2個風扇要手動推之後先識轉 係咪壞卡
bios update ?
有update 不嬲用到 今日先開唔到
Clear cmos
上網睇過有其他人試過falsely high
仲有無咩app可以check CPU temp?
HWINFO64
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞