[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
希望可以買到啦
冇啊
會唔會有D 靜音又夠力既風扇
70度算正常
平時打機都上8/90度
intel i5 仲實際

你見到所有四千幾3060ti一定係未update
80 90 係講緊cpu 定cpu package 溫度
我70係講緊cpu
咁高溫唔驚咩
第一次用amd 體驗到既第一係效能 第二係溫度
Package 最高試過90度
用緊10代10700f,上網搵過好似話會熱啲
最簡單就係package係外面溫度
Core就入面溫度
3300x 出果時打緊 9代

i3 嘅價錢,打機性能超過 3600X 同 9代i5。
所以10代出果時要價錢跳水,跳到10代 i5 10400f 果時$1k 樓下(3300x賣緊$900)。

啱啱好貴3300x 少少但性能全方位好佢少少。到後尾 3300x 供貨不足,貨架失蹤 & 巿價慢慢升到 1.1k 。 10代 i5 在供貨充足下睇住打,價錢都升到 接到1.1k 。

所以好多人在10代未跳水前打機都係砌3300x
但係3060/3060ti都好似夠1080p 144hz
果陣有諗過砌Ryzen 3

但諗過 長遠用 4c8t 一定唔夠做 仲有會推唔到再勁少少既卡

所以無去馬
你玩 steam 啲game 如果 3400g 應付唔到就只有 插 display card 先得。3400g 在內置gpu 効能入面已經係最頂果批,同最強嘅 igpu 效能唔會差好遠。

btw, steam 好多game 由 踩地雷級數到頂級顯示卡都搞唔掂嘅3A大作都有。 你玩 3A 嘅話死機好合理,講 玩 steam game 同講我會用嚟打機喺資訊上係無分別。

如果唔要插卡,只有喺改善散熱方面著手。
- 換個勁啲嘅散熱, 不過deskmini 體積有限, 散熱勁極都唔可以俾3400G full power

- 換個裝到勁散熱器嘅 機箱,不過就基本上除咗粒 3400g 外全部都要換新。
專精打機(高頻+短距離架構),一般遊戲4C8T 以內完全夠做。 所以佢出嚟效果可以好過 多核過佢嘅 3600x & 9代i5。

但係要剪片或者 有支援4C以上多核設計嘅 3A 大作都係要玩多核。
我係玩下 planet zoo, planet coaster個D
唔係3A黎既又

如果係咁,好似上邊位巴打講
我先保留 粒U 同 SSD
其他換左佢 有無得諗?

換M-ATX 應該夠位置裝到勁既散熱器等等?
心目中係想ITX
但驚又會發生同樣問題
你呢2隻game 都係食cpu 多過gpu
amd 3000 gaming 方面唔算出色
係5000先㩒住intel 黎砌 建議換cpu
itx 可以用280 水冷
呢期大熱既itx 箱係nr200p
可以2個 280水冷
amd cpu 積熱
所以就咁set 返低fan curve 應該冇問題
有睇翼皇條片都知
根本積熱嚴重到你用咩cooler 都壓唔到
package power 先果200有找 就已經長期90度

btw, 你而家唔穩定嘅問題可以試吓唔超3200睇吓有冇改善
我用過A300同X300兩部都遇過奇怪嘅超RAM問題
我琴晚較silent mode
風扇800轉幾靜
但打打下機就會變直升機
仲要一下快一下慢
仲難頂過長期2000轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞