[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
thank you
11700 + B560
用唔到幾勁RAM
個friend叫我轉11900
上個星期我都買左1tb sn850
同一條ssd amazon賣平800
慳返800舊再加埋hdd果300夠買多條1tb sn750
呢間好似比人post過幾次既黑店
850 又貴左
望住由16 升到20 再到23
上amazon買200usd 免運費1個禮拜送到屋企算啦

其他件可以香港買仲平
但ssd唔知點解可以差咁遠
而家張張display card都缺貨,想問你哋砌機要幾耐先收到貨
係呢款特別貴 唔知點解
入礦po 又見D 人推薦SN850
咁到底係佢好啲定samsung 980 pro好啲 如果佢好啲,咁貴啲都唔緊要
(費事幫friend亞馬遜買,到時出咗咩問題又搞著我)
980 pro 我記得有bug 個速度不堪入目
我記得有巴打退貨買sn850
唔知fix 左未
如果正常既980pro > sn850
上次話速度好慢嗰個唔係970 evo 咩, 可能我記錯咗
2樣野黎
搞清楚個topic 講緊乜先
食炒價咪有
唔係就等返貨啦
SN850穩定啲
980 pro個bug唔見有話fix到
呢個可能就係sn850個價炒到咁高嘅原因
唔計炒價咪劏九囉。計就好閒喇呢個數。
有冇人知當年ddr4一出嗰陣比ddr3貴幾多?
個差距好細
記得係"點解唔加多少少上ddr4"既程度
是咁的
小弟啱啱啱砌好部機
裝完window之後打開本機(我的電腦)
就剩係見到我裝window隻ssd
其他兩隻硬碟都冇岀現
但我係裝置管理員到就見到哂3隻硬碟
想問下點先會係本機岀現返
Window已經更新哂
配置
MSI MPG X570 Gaming Edge WI-FI
Toshiba 2TB HDD
M.2 970 EVO Plus 1TB
舊機調過嚟嘅ADATA 128GB 2.5吋SATA3
google 磁碟管理
你應該係未分配 所以未用得
部腦壞左,諗住砌部新,而家諗緊連display card砌定係砌左部新但用住舊嗰張card玩住先
假設其他spec係一樣 要白色主題機
5600x
只係Display card 同底板有分別
底板:
1 x ASUS ROG STRIX B550-A GAMING ATX
價錢:$1,529

1 x Gigabyte B550 VISION D ATX
價錢:$2,020

Display card :
1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 10GB GDDR6X White Edition (缺貨)
價錢:$10,599

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3080 VISION OC 10GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$8,499

各位Ching 會點揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞