[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
是咪廠機?定係砌機?
有無型號?

intel第三代core
要睇底板同插緊咩ram
打開機箱影幾張相
搵下底板型號

其實都差唔多要成部砌過

如果要求唔高/筆直唔多
首先要睇底板型號
換CPU i5-3450/3470/3570 $300左右
ram 4GBx2 $150 或者 4GB $80
240GB SATA SSD $200
應該都會爽好多
感謝大大 我睇下先
係屋企搵到隻WD element
但唔見左個AC adapter
係咪是旦買個12V就得?

想問下用舊既windows CD可唔可以幫我朋友裝Windows
我條金鑰已經連咗我個Microsoft 帳號
如果問錯地方 勿屌太勁
Thx

呢張睇唔睇得清楚問題

如果能力所及都想盡量自己處理番 (電腦白痴)

畢竟拎去整都幾遠下
外國youtuber因為個個牌子都可能係老闆
佢地反而只關心用料同設計
好少會明確表示鍾意咩牌子
是咁的
幾年前個fd幫我砌左比機,呢排開一陣機就自動熄
試過入BIOS但係入唔到
拆display card同ram,Mon連底板直頭無反應
係咪已經可以肯定係底板壞左

底板: B350 TOMAHAWK
cpu: Ryzen 7 1700
Display card : GeForce GTX 1070
你底板同CPU都無內顯
梗係無反應

你拆機放在機箱外面重組部機
清塵
試下用螺絲批開機先
就咁睇睇唔出
不過好似除左有塵外應該冇乜問題
不過你唔識攪既話唔好亂黎
AMD會拔劍
咁我都係放棄爭札
用USB裝都得
amd yes新手真係咪用叫人用amd啦
開個po屌屌法奧一定係油耳掛住cow女
我估係過熱。之前冬天唔多覺,而家夏天嚟料。

推下個散熱器睇下有無鬆到。
可以俾少少力,正常有螺絲頂住唔會陏。陏嘅話即係鬆咗, 要重新裝過個散熱器。

法奧買嘅話而又無鬆, 你可以合理懷疑佢無搣膠紙
因為有人俾佢伏過
雖然都有機會係散熱問題
不過都幾驚巴打拔劍
係,所以新手建議有事揾返油耳。

不過想學嘢始終要自己試下,燒下機先趁熱熱哋再輕力抆。

不過唔自己拆嘅話,連登仔應該睇唔到有無搣膠紙嘅花生食。
膠紙燒左咁多年救唔救得返
stock cooler 得水泥係底
邊撚度有膠
成班悠二黑粉
無問題啦,熔嘅温度之前都已經過熱停機。

你試下放果張膠片落去水到煲, keep住100度左右最多會變形但唔熔。 火機就熔
即係好似用低溫慢煮整嘢食咁?
又啱
大家熱烈討論但我咩都唔明 我為我既智商堪憂

咁我唯有拎去整下 電腦都得到富貴病
but原裝水泥cooler點有膠紙
其實熔唔熔都係睇材料温度, cpu 啲熱力最多咪煎下蛋 (100度左右) 又唔會真係去到火燒嘅温度。
我都唔知油2上次果張膠紙點變出嚟,反正我就食花生㗎啫。
而家部電腦i3-7100 + RX560 無SSD本身都係文書機
想upgrade 去i5-11400F + 5600XT + SSD
不過啲display card 無貨intel 12代年尾又出
咁係唔係買住SSD等部腦load 快啲之後等新 咁比較明智?thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞