[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
剪片黎講gpu 2060 level已經差唔多top 拎翻啲budget落cpu
uhd750 呢代睇片文書係幾勁 8k都播到
但真實性能差apu幾皮
有師兄指點下嗎?
禮拜日返工先會買到3090
用途筆直?
間中拿黎打單機GAME,唔係好勁畫質果D大作。平時上下網睇下影片多

1萬左右
11400F
8GBx2 3200CL16 ram走RGB
火牛550w夠做
Kingston A2000 1TB
如果無特別用途就走HDD
個人認為用風塔都壓到11400
箱考慮Q300L同fractal design
平箱有PS15同VSK10
thanks師兄覆

未必買display card住,而家太貴了,貪得意想玩RGB同水冷。F版無記錯無內置display

550會唔會太少? 如果未定張卡,550夠唔夠力推D中階卡?

3200 RAM? 唔超頻會唔會over左

箱可能轉唔到,屋企空間限制同喜歡個外型

HDD要黎儲data,有太多歌同動畫儲左係度。
550點都夠推中階卡
650就穩陣啲 加卡唔洗撚咁多嘢
CPU 150W
GPU 250W乜都夠
5600X最多150W
6800超盡先180W
你參考下

ram價好似唔差果幾十蚊
照計就好值得

你既情況一係再等AMD 5600G
或者現成用4650G
可能慳返張卡
有無巴打用緊lian li 個sl120 uni fan L-Connect.

唔知點解今日裝完個uni fan ,
係 L-Connect.係可以改SL120 既 RPM
但係 L-Connect. 個 pwm 係sync 唔到底版既pwm
一開PWM就FULL SPEED左
用ai suite 都detect 唔到我有 CHA FAN.
奇撚怪怪
BIOS 都SET 左係Q-FAN 係行 PWM MODE
GOOGLE好多人都有呢個問題..
小推

條ssd 應該一切正常?
480-512GB sata ssd 推介邊隻
淨係用嚟裝game
budget ~$400
thxxx
mx500
正常 你再觀察下啦
好 唔該巴打

另外想問吓 見reddit 屌隻5800x 太熱
見人教會咁set

我試過就鎖咗 80度
Performance 相信當然有影響,但有冇問題

定寧願打機果個照由佢標到90度

AMD 話正常嘛 驚影響其他件

你咁搞寧願你手動教電壓同clock 慢慢摸粒U去到邊好過
太深奧 搞唔掂
咁我應該都係disable 成個pbo 算?
睇過好幾條youtube 都唔明d 嘢點set
所以好似話直接disable pbo 可以低溫度少少?
懶咪關pbo算
CTR 咪得
唯有係咁
即係?
google amd ctr 2.1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞