[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

bios 自己set 好條fan curve 咪算
利申ippc 3000轉咪又係咁用
呢啲game 都要有獨立顯示卡先正常玩到。佢 mini. requirment 都要有 gtx 770水平, apu 頂盡都係好過 gtx 750 少少。

唔棄game 就點都要最低限度入返張 1650 /1650super。佢 recom. req. 係 1070, 想有遊戲預設嘅遊戲體驗就要最低限到有1660/1660 super先得。

m.atx 箱位係夠,買塊 b450 嘅 m.atx 板 + 正常 3200 ram 1對+ 火牛 + 散熱 & 卡。
On撚9 我地連登仔唔睇支那人評測
係咪超得太勁 7十幾有啲高
睇撚仔評測
就咁PBO 就冇理啦
zen+ 冇積熱果代
60度都冇
cooler 夠勁就涼
因為超到盡都係4.3
我睇我二
諗家軍行埋一二邊
我只信硬件界唯一清泉二哥
長期1.45v 點會唔7x
amd 積熱嫁wo
on9 悠二仲未撚覆我pm
有錢都唔撚賺

佢個yujihw 幾撚耐冇update
佢再出評測先叫醒我
用緊be quiet pure rock 2,覺得幾靜
你咁講就唔啱 我二唔係賺錢 只係求打和
打和起碼都有交手
佢連理都唔理我
3060已經夠有突
啱啱睇左D 資料
其實PBO超頻對打機既影響係唔係好細
網上面得一條3900x PBO VS STOCK 既比較片
fps 差別都係>5%
咁我係唔係熄左PBO 算

以前用4790k 之後8700k
都係冇超過頻
係嫁
其實amd pbo最邪玩法都係set temp limit
直接降溫度牆降頻
順帶問一問,3070入邊有冇特別伏嘅卡?到時派咗個款畀我我就唔要
all giga
呢個已經係共識 共碩,msi,Galax 入面有冇中伏嘅?
高階以外果d 都伏
咁我揀張3060算
即係最好買七千蚊樓上嗰幾款
散熱一分錢一分貨
今代個boost 對溫度敏感
好多時粒 cpu 去到差唔多 lv ,其實打機樽頸位多數會喺張卡到。大部分3A 而家都係頂級 cpu 未用盡但已經扯爆咗張頂級卡。

睇啲review (尤其是4k gaming ) 你見到某一個型號以上嘅 cpu 全部差唔大,其實唔係cpu差唔多而係顯示卡已經 full power咗。
一轉落 1080 之類降低 setting 去到齊齊用唔盡顯示卡情況下啲差距先見到 (除非隻game 有fps 上限)。

有啲情況你會見到 setting 降得越低差距越大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞