[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
贏左
睇左咁耐好似都係散熱問題
你隻散熱壓唔住/唔通風就好難搞
正常mon後面/側面都有位擺機
或者成部掛上牆

短期措施都係降壓限頻
試下將隻CPU cooler由抽入改抽出
熱空氣唔留係機內
拆殼睇下散熱有幾大差異
5800x 你用atx 用自組水都壓唔住

itx 機箱唔洗諗喇
估唔到ctr 都行唔到轉咁廢姐
人地話90度都自在運行 係我地接受唔到
明白

我行完再post result 上嚟

感謝巴打
有冇人唔用機殼 用機
主要嘅係 吹出黎d 風熱唔熱
粒u 接受到90度
但我個人接受唔到
我以前間中都會
平機箱夏天打開蓋散熱最簡單有效
認真唔識
我唔介意開足佢幾年
驚易壞啫
暖暖地咁
幾時先至有hdd 賣😭😭😭😭😭
之前拆出黎睇 散熱膏係乾得七七八八
岩岩再睇睇 個風扇係裝番岩上去 識郁
開機一陣cpu已經上到40-50度 其實正唔正常?
裝完推下個個散熱器有無鬆動。識陏嘅話啫係無上實,同無裝差唔多。

i3 用原廠已經夠,買新嘅散熱唯一可能係原本果個爛咗。 (成日爛啲膠腳,唔奇)

散熱器每次拆親,只要上面啲散熱膏已經乾咗都要重新換過散熱膏,無拆就唔使換膏。 乾咗唔換會俾以前啲乾嘅散熱膏在重裝時頂起好多虛位,會有散熱有問題。

拆散熱器如果散熱膏未乾可以唔使換,未乾嘅膏仲會自己走位去 fill d gap位
一直都有, 不過 砌 大容量 nas 果啲 接近10 tb 一隻先無

技嘉板插水

有冇人知發生咩事 因為大陸單嘢? 全部大陸版?

話說最近技嘉有D板插水 唔知關唔關辱支單野 所以大量大陸貨清唔出

屌唔屌得過
一直都屌得過 有我地油耳撐住
應該係清貨準備出x570s
得技嘉插咁多

如果唔係塊板有問題所以插水都幾抵屌 差唔多六折
Display card幾時跌價
好後悔買咗ATX 機箱 好大嚿
求救,我部電腦幾日前開機唔到5分鐘就完全freeze死,有畫面但KB/滑鼠完全唔郁,耍㩒火牛制重開,喺safemode/bios都一樣freeze,請問係乜問題?
已試重新抽插ram/display.
i5 6500/16GBram/gtx970,唔該哂
有冇試機箱power 熄機
暫時睇可能炒window
可能係MB
機箱制冇反應,睇嚟要換機,好壞唔壞依家先壞
但你張giga aio 3080日日都呢個溫度wor
0win巴打又曳曳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞