[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咁我換左個SSD 原先跟laptop 個windows 咪無左 如果我想重裝多一次? 唉 你知重裝好鬼煩,又要下載晒所有drivers, 咩都要重新搞過晒
clone 完重裝嘅話會保留 (除非已經花咗無咗保留資料重裝個 option )

直提係你有部枱機 / laptop有得插外置嘅方法可以去 俾你 clone。

clone 要整嘅嘢其實多過重裝
部舊機壞左hdd
諗住買過個ssd整翻比阿婆得閒睇吓viu/youtube
老母板係asrock b85m pro 4
咁係咪買個SATA3 ssd插落去再裝windows就得
mx500係咪應該可以
唔該晒
如果我唔CLONE, 可唔可以用LAPTOP 之前跟既WINDOWS碟去裝落個新既SSD到呢? 我唔想又要搞埋破解咁煩
你部機底下應該有個windows key
你重裝時輸入就得
安裝用既windows上官網down落USB手指度
嘩, 唔該晒師兄, 岩先先知道個product Key 原來係個機底
我買果陣時係用緊windows 7 之後有個免費update 去win 10, 咁如果我直接安裝win10同用返呢個product key係唔係都可以?? 會唔會話用過一次之後唔比我再用返條KEY?
部分同意..
各種儲存裝置嘅結構都唔同
但係共通點都係經過佢哋自己或者reader嘅控制器之後
會以同一形式嘅raw array畀外界存取
啲咩partition table呀filesystem呀全部都係呢嚿array嘅唔同嘅演繹方法
(有興趣可以dl一個叫hxd嘅軟件開嚟睇)
至於物理上點樣存放OS唔會亦都無權過問
所以你隻碟咩結構其實唔關事

clone失敗十有八九都係bootloader或者問題
通常係你用嘅工具為咗加快速度或者太舊唔識處理
用咗自己嘅方法去copy令到clone出嚟嘅bootloader損毀

解決方法好簡單
乜都唔好理直接copy上面提到嘅raw array就得
喺linux可以用dd
喺windows嘅話要係你用嘅工具度揀返raw copy mode/sector by sector/dd mode之類嘅模式
不過咁做嘅缺點有三個
1. target容量必須等於或者大過source,留意返兩款標相同容量嘅drive唔代表佢哋容量完全相同
2. clone完之後你要手動改返啲分區大細
3. 兩個drive喺windows入面(linux我唔記得)會視為相同而唔畀同時連線,想用返舊drive同埋銷毀舊資料會比較麻煩

另一個原因係以前裝windows嗰陣做錯嘢,令到本身個bootloader就唔喺個os drive度,例如走咗去隻唔關事嘅data drive入面,咁呢隻os drive就唔可以單獨開機,clone佢再獨立開機當然係必死

又或者你本身os drive係mbr+legacy boot,咁你最好做多少少步驟轉返gpt+uefi boot先好clone去nvme ssd

boot到但係中途死咗就係驅動程式問題,舊版windows會常見啲,如果只係同一部機入面clone咁就更加難有呢個問題,我而家諗得到嘅只有nvme driver

累積錯誤嗰part我覺得有啲溝咗bad sector嘅概念,物理bad sector係drive本身嘅問題,而filesystem嘅邏輯錯誤只要行一行chkdsk就可以修復
學到嘢

又或者你本身os drive係mbr+legacy boot,咁你最好做多少少步驟轉返gpt+uefi boot先好clone去nvme ssd
呢個真係升級時好常見,尤其是換要行 gpt 嘅大容量 harddisk 時

累積錯誤嗰part我覺得有啲溝咗bad sector嘅概念,物理bad sector係drive本身嘅問題,而filesystem嘅邏輯錯誤只要行一行chkdsk就可以修復
呢part 想講嘅就係要行 chkdsk 或者要 rebuild boot tree 先解決到 嘅問題。
以前試過 windows log 一堆開機錯誤,見到用得就唔理。某日直接要用PE ck & rebuild 先開到。上網查話係多次開機文件丟失嘅累積
啱啱收到whatsapp,有下面呢款,應該唔伏啩
緊係要,我兩星期前rog 3070砌機價8399,呢家都有啲後悔
咁我即刻同佢講要
同埋T記好多件都冇貨
咁啱我條list佢全部都話有
呢個真係升級時好常見,尤其是換要行 gpt 嘅大容量 harddisk 時

睇你os定data drive

data drive冇必要用clone drive工具
自己起好partition之後手抄(或者有verify功能嘅fastcopy之類)就得
windows會提你mbr喺大碟有問題咁你唔會中伏
同埋vista之後無論乜boot都用到gpt嘅data drive唔使郁個os

至於os drive點轉gpt+uefi網上有好多教學我就唔詳述啦
香港終端
真係衰衝動
呢家個價點同兩星期前比
巴打們... 因為公司買desktop可以claim錢 所以想砌番部... 但小弟真係電腦白痴... 好希望大家可以幫幫忙...

1. 請講低Budget
$8500 (只係主機; 已有Monitor, Keyboard, Mouse, Speaker)

2. 電腦主要用途
打機 + WORKSTATION; 會用virtual desktop做公司野
打機其實都唔洗推到最癲最靚畫面
靚靚地+順 就OK (e.g. 玩POE/GTA之類)
唔需要直播或錄製遊戲影片

3. 個人需求
最最最重要係希望可以機箱細DD 因為書台都算大 同埋放左個大芒都唔算好多位剩;

玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)?
中/高 就OK 唔洗極靚

最低可接受幾fps(60/144/240)?
打機好似用開60...

如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
因為我唔求高配置 所以我都諗住5年左右唔洗換

想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson?
散熱只要佢唔係極嘈都接受到

有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效?
唔洗 普普通通就OK 最緊要細部

4. 現在或將會使用mon的類型
家中Monitor: LG29UM59-P29" IPS2.5K 2560X1080 FreeSync Ultrawide Gaming Monitor

你想要咩解像度(畫質)同更新頻率(流暢度)?
更新頻率高就OK 我順就OK嫁啦...

麻煩咁多位!
GALAX GeForce RTX™ 3060 (1-Click OC) 12GB GDDR6 LHR版本 (只限砌機) $ 3,899
點解可以咁平?
LHR版本
有得單買了?
但係我見有啲唔係LHR版本都4899以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞