[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你跟我第一條list換返你想要既顯示卡就得
如果超過3070就買大隻牛上650W
其實都係筆直問題
法奧成日話display card 無貨

如果walkin 黃金會唔會有貨?

唔係單買display card,真砌機
你將隻SSD改做1TB會唔會夠用?
1TB HDD $300是但啦無所謂
game同AV擺係SSD會開心d

相同片如果只係長期擺放好少用
建議外置硬碟或者cloud擺埋一邊當backup
我講緊重裝喎?
砌完機著過一次之後著唔返,係咪有d嚴重過鬆線嘅問題?
啲野係咪會無曬
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x MSI B460M Pro Micro-ATX
價錢:$650

1 x Kingston Fury 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16
價錢:$849

1 x Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 3.5
價錢:$299

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x ASUS Phoenix GeForce GTX™ 1660 OC Edition 6GB GDDR5 (只限砌機)
價錢:$2,500

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$379

1 x SilverStone FARA H1M PRO ARGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$409

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,776

巴打想問下最後執到咁o唔ok?
差唔多。
ram 可以用返 2666Mhz 嘅 ram 會平啲,反正 10代 i5 上唔到 3200,裝完都係行 2666。

顯示卡就呢個價如果有貨可以1660 super , 無貨嘅話唯有硬食 1660......
想問下呢舊膠係咩黎?
啱啱唔知係張顯示卡定火牛跌出黎
Thanks
睇你咩配置
3080或以上除非唔用CASE,唔係實熱爆
應該係DISPLAY條槽個扣來
我o岩先重插過張卡之後就跌左出黎...
Ching Thank you

呢種扣
甩咗無乜所謂,搵嘢頂住張卡唔俾佢郁都OK
M$係咩?
咁我直接裝WINDOWS 10 用返 WIN 7既product key 係可以既??
你升咗WIN10條KEY會轉咗WIN10(照跟返HOME、PRO等等)

https://account.microsoft.com/account?lang=zh-tw
Microsoft account
俾人連上去一個帳號管理Microsoft相關嘅嘢(LICENSE等等)

Budget:12K
電腦主要用途:輕量打機 / 執相
mon類型: 2K144Hz
想問下個list有冇咩問題
好 放假試下先
咁你將隻SSD駁去另一部機度
抽走你要既檔案先
用緊itx +3070 唔算好熱
K CPU要配Z板先有用
10600非常唔抵
建議轉AMD3700X或5600X或10700F或11400F

底板跟CPU再改
如果用10代intel建議用返B460

ram建議買返成對既pack
唔知你要幾多ram但我覺得16GBx2都好夠
如果唔確定其實ram仲可以後補

顯示卡1660要呢個價似乎唔抵
一係考慮返1650或者1050ti
如果真係唔需要GPU
可以考慮AMD4650G/4750G
5600G/5700G都就快出
某d套裝廠機已經有得賣

火牛用550/650W都夠
機箱/散熱唔評論
有冇箱內圖
10400/ 4650G 度度都無貨
巴打你10400諗住係邊到買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞