[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
黎緊想砌ITX機, 諗緊 5800X / 5600X
D RAM呢排升左好多, 買唔落手
年尾又出DDR5.....唔知到時會唔會好貴....
定應該等ZEN3+ ?
你跑呢個分真係cinebench r23?
我multi 15289
single 1558
cpu test 緊最高先73度

我一陣跑多次先

應該無錯掛
不過我arctic 360
係囉
我itx 箱應該有影響?
我被迫 我都好想砌nr200
總之唔好燒壞部機

但我專登試 auto pbo
再run ctr 2.1 開住hwm 睇cpu 溫度
都見唔到8字頭 但ctr 就話91度
DDR5出都唔會平
ITX睇咗箱先
已經有隻M1
用咩GPU
用住張舊既1070TI先
點睇個箱係大定細?
我本身唔知個箱係mATX
另外 ram 分開買係方便換?
各位巴打求救呀

係中央田砌完部機返來 自己裝左隻GTX960 ultra落去,明明一開始仲裝到window, window一叫重開機就開機無哂畫面...

已經試過蚊ram Kingston hyper fury 8GB x2,得返一條都係唔得...

之後試多次張顯卡,風扇有轉,插哂2個6pin呢 你就會發現keyboard無燈著(我估係bios都入唔到)
當我純插卡 唔插2個6pin電源呢,部機係開到入到(因為keyboard燈有著,同埋熄機都耐啲)

我想問係咪我張display card 炒左呀?
補充資料

1 x Intel® Core™ i7-10700F
價錢:$2,080

1 x Gigabyte B560M AORUS PRO AX Micor-ATX
價錢:$1,250

1 x Kingston hyper X fury16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$770

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$870

1 x Antec NeoEco Gold Series 650W 80Plus Gold Semi Modular
價錢:$579

1 x Antec Value Solution Series VSK 10 (Plastic Window) Micro-ATX Case
價錢:$265

1 x cooler master hyper 212 led turbo CPU Cooler -
價錢:

求救
整左成晚
新機求救電腦冇咗hdd,磁碟管理又冇
對ram係要行dual channel
效能隨時差20-30%

EATX/ATX係大箱
mATX係中箱
ITX係細箱
塊板唔可以大過箱是常識吧
而家一般mATX板都好夠用仲平d
有無再重裝?
裝完有無拔USB?
ram估計無問題

如果未試就試埋重插顯示卡
似炒driver 多 ddu先 搵過個舊版driver裝
spec呢?
插左咩HDD同SSD
插咩位?
重插左好幾次啦 都係一樣
我而家完全睇唔到畫面,想重裝window都唔得...
舊版driver 指display card driver?

因為我部機完全新砌,我個window10都係新download落來係USB 到裝
而家黑埋mon
1. 係display card driver 你部機新砌但你張卡唔係
2. 新download會唔會中咗新windows version bug21h2?
Achi:sata6g_4 hdd
Nvme m.2.1:ssd
姐係我要搵另一部電腦downgrade返我張卡既driver先再插落新機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞