[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
記得打畀dell sales 應該有折
會對電子零件嘅壽命友善啲?
CPU: i7-10700f/i5-11400f(睇返好似10700f好少少但11400f又係近期啲出所以好struggle)
Motherboard: MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
Ram: Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16
SSD: Kingston NV1 2TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
Display: ASUS DUAL RTX3060TI O8G(油耳無貨)
PSU: Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
Case: SilverStone FARA H1M Tempered Glass Micro-ATX
Cooler: Scythe SCMG-5100 Mugen 5 Black Edition 無限五 闇黑版 CPU Cooler
Fan: Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan*2
$80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
Total:$7416
又再問多次 budget一萬左右 平時用嚟睇下youtube、睇戲、玩刺客信條呢啲ubi game同hitman 請各位巴打出手
Intel cpu amd 底板
你直接copy 油二list再擺落黎俾人執下
其實呢個list係上個post有巴打suggest 你唔講我都無為意cpu同底板既問題
CPU: i7-10700f/i5-11400f(睇返好似10700f好少少但11400f又係近期啲出所以好struggle)
Motherboard: ASUS TUF GAMING B560M-PLUS WIFI Micro-ATX
Ram: Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16
SSD: Kingston NV1 2TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
Display: ASUS DUAL RTX3060TI O8G(油耳無貨)
PSU: Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
Case: SilverStone FARA H1M Tempered Glass Micro-ATX
Cooler: Scythe SCMG-5100 Mugen 5 Black Edition 無限五 闇黑版 CPU Cooler
Fan: Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan*2
$80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
budget一萬左右 平時用嚟睇下youtube、睇戲、玩刺客信條呢啲ubi game同hitman 請各位巴打出手
自膠 原來係我自己搞錯左MSI同ASUS底板
當然會 不過粒電容通常整喺火牛/供電線入面
就咁吊出嚟好少見外觀冇咁好睇
我嘉(我二)牌又一創新設計
仲點反?

我一開箱嗰陣都呆咗 心諗可能係PSU嗰邊呢 之後法國插唔入
即刻屌咗聲 上咗機之後不出所料 真係好柒
仲送爆炸
[閒聊] 技嘉電源用不到三天就爆炸...
https://www.ptt.cc/bbs/PC_Shopping/M.1597671472.A.70F.html
代工廠:廈門瑪司特電子工業有限公司
傳說中嘅tier 1火牛

各位巴打 有緣再會了
試下幾粒嘢拗去條供電級後面遮一遮醜
又或者拎黑色電線膠布包住佢
插唔入?
PSU啲線兩邊互通個咩?
唔係一邊插MB/PCIE/CPU
一邊插PSU個咩?
撐油
未必互通 間間火牛廠商定義唔同
所以唔同品牌嘅模組線唔好互插 隨時
GPU可以 在內側
MB就係RAM嗰邊 但又唔夠長拉去內側
喺我條時尚型格gskill ram上面多咗3粒腫瘤
我自己用P1000GM無問題

無留意到AORUS系列啲線會多粒電容
不過穩定開機唔爆炸著火就算啦

fsp pt1200 ,hcg 都有條線都有電容
佢用膠包好炸

fsp pt1200 ,hcg 條線都有電容
佢用膠包好炸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞