[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
點入風同出風
啱啱睇benchmark呢個組合好多遊戲都推到過240fps
如果有240hz moon就正
所以寧願推 10400, 除排無貨。

11400 上到10400 嘅功率要更大耗電 & 散熱, 2樣嘢都跟到上去先可以再進一步好10400 少少。
唔用卡牛可以細啲, 450 甚至 300都夠用。
不過450W 先多大廠正常少少嘅牛。

推b460 板 + 10代 cpu,尤其是 itx。 無11代咁熱之餘效能唔係差好多。
10400夠做有餘,想好啲用10500

10代 i5 想rgb ram 可以照用而家呢對,反正頻率會向下兼容。唔rgb 用 2666會平啲(10代i5)

底板共石不了,用 msi 啦

散熱器,我覺得可以搏下.....
如果 10代i5嘅話,就算衰咗用原廠扇都唔影響性能。

1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320

1 x MSi MPG B460I GAMING EDGE WIFI Mini-ITX
價錢:$1,260

1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$870

1 x Toshiba Enterprise Series MG04ACA400N 4TB 7200rpm 3.5
價錢:$930

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Corsair CX M Series™ CX450M 450W Semi-Modular
價錢:$469

1 x Metallic Gear Neo Mini V2 Mini-ITX - Black
價錢:$560

2 x Arctic P14 PWM PST Pressure-Otimised 140mm Case Fan
價錢:$168

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,546
https://www.faroll.com/customize#MTIyLDE1NzIsMjQyMiwyOTI0LDI5MjQsMzMxNCwzNTYwLDM2ODUsMzk3MQ
用緊
前蓋 頂蓋 唔拆=靜音模式 拆=散熱模式
前入風
上後出風
頂置AIO
前蓋我打機冇拆
佢2邊都仲有入風位
但個頂蓋係完全冇位出入風
NR200 底裝完2把120mm slim 扇之後仲夠唔夠位上3080??(if買到
想上面2把原裝120mm出風 + 280mm冷排側入風 + 底2把120mm slim 入風
thanks 我仲以為呢個箱要用SFX牛
我都有諗過用10代i5, 但係4K mon黎計11代係咪好D
因為我mon想用vg289q 應該都係用hdmi 駁架啦, 但係10400 4K hdmi 淨係支援30hz, 11400 4K hdmi先有60hz
同埋想知11400唔用卡睇唔睇到netlfix 4K....定係其實唔用卡既4K都係搞笑 咩解碼個D完全唔識睇
想問下建唔建議砌住部新機但係用住張舊既gtx960先,遲啲回落再買張30系/40系?
例如砌:5600x,16gb 3200mhz, 970 evo plus, 144hz IPS, EK 240mm之類

唔想食炒價
睇片嚟講係無分別,intel 就就算再早期啲嘅內顯都絕對夠

打機4k就係睇顯示卡
請問有冇wifi咭推。用緊ax200但有條天線線斷撚咗
舊機壞左咩?
舊機好慢
用緊b150m,i5 6500,8gb ram, 無ssd

開機用1個鐘先入到window。開機硬碟長期100%

張底版無m.2位,所以先想砌新機
60 hz 問題
-的確係咁,咁要睇你有無得用 display port (mon &線)。 或者用返 b560 + 11代 就可以 hdmi 出 60hz

用卡緊係解到(除非太舊ex:gtx 700系),卡嘅性能好過 內顯好多。

btw ,如果想 60hz up 可以用考慮下 amd 嘅 apu(3千系/4千系)。 唔使卡都高 gpu 性能。
想換就直接換新機 + 舊卡

唔想換可以加隻2.5" sata ssd做系統碟,包你2個世界嚟。
外面果條定機箱入面果條?

外面果條其實影響唔大,可以試下收唔收到訊號。 太弱嘅話唯有換....

市面上其實隻隻ax wifi 都係 ax200 嚟, ax200 (intel 出嘅晶片編號) 然後啲廠配自己嘅轉接卡 & 外接天線變唔同 product
咁我應該等換30/40系顯示卡再換144hz螢幕定係買左先?
唔急用,有可用1080P 60hz螢幕
無所謂。因為買咗144 mooooon後,如果卡性能跟唔上都可以照行 60。
明白 唔該曬
電腦問題 (電腦不能正常啟動)
背景: 一年前砌機

電腦需要按數次開機制甚至更多先會開啟。

曾經有一星期情況回復正常,但一星期後情況惡化。

現時需要開冷氣後才能開啟電腦。

其他曾出現的情況:

開機後電腦時間曾出現錯誤 (不是錯時區 而是時間不同)

多次嘗試立即關機過一到兩小時後仍能開啟 (在有冷氣的情況下),但到朝早就會開唔番。

開機後打機出現會出現幀數值(FPS)問題,有時會降低 (不知道是否相關)

附上機身資訊:

CPU: AMD ryzen 3 3300x

RAM: ADATA XPG GAMMIX D10 DDR4 3200MHz 8GB * 2

顯示卡: GeForce GTX 1660 Ti OC 6GB GDDR6

電源供應器: Antec NeoEco Gold Zen Series 500W

主機板: Gigabyte B450M DS3H Micro-ATX

請求提供解決方向 / 經驗之談
機箱入面晶片連天線果條, 斷咗1條淨番1條。網係上到但因為router喺廳, 本身2條健在既時候閂房門都差1格先收爆, 而家得番1格。download速度得番3分1。所以問下有冇推介順手想睇下有冇新產品/型號, 如果有又唔太貴會考慮。
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,529

1 x MSI B450 Tomahawk Max II ATX
價錢:$850

1 x Klevv Value Select 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz C16
價錢:$350

1 x Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 3.5
價錢:$299

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x Inno3D GTX1650 4GB GDDR5 TWIN X2 / GALAX GeForce GTX1650 EX(1-Click O) 4GB GDDR5
$1780

1 x Antec NX Series NX550 550W
價錢:$399

1 x Antec NX Series NX400 Tempered Glass ARGB Gaming ATX Case
價錢:$349

Total $6076

Budget預$6000 打機上網睇片多 主要打lol 少打apex pubg 畫面中畫質就得 暫時搵到呢兩張display card岩budget同有貨 唔知邊張好啲 想請教巴打們咁砌有無問題同可以點執?
唔該哂巴打 之後再執左一執條list同加左隻HDD 咁樣O唔OK
1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,699

1 x ASUS TUF GAMING B550-PLUS (WI-FI) ATX
價錢:$1,370

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
價錢:$770

1 x WD Blue WD20EZAZ 2TB 5400RPM 3.5
價錢:$395

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,399

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC Edition 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$7,199

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x Be Quiet! Pure Base 500 ATX — White
價錢:$539

1 x Be Quiet! Dark Rock Pro 4 CPU Cooler
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $16,869
https://www.faroll.com/customize#MTY5NCwyMDc3LDI3ODksMzE5NCwzNjMxLDM3NTksMzc3MCw0MDk4LDc3
部機打算用返三五七年既話 其實SSD會唔會有新買新好(e.g SN850)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞