[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
ddu ar #1 or google
見到了 多謝咁多位
無另外一部機比我張卡做DDU 先慘
見t記display卡可以訂
有冇人知可以散買訂定一定要砌機先有得訂?
問客服
有無另外一張開機卡?

開機先禁 windows auto download display driver, download 定n記嘅960 driver 然後用ddu 剷乾淨。
download 完 driver 直接抆線都得,最緊要防止 windows 好心幫你 auto download & install 個會炒嘅 driver 。

清完就插返張 960 然後裝之前 down 咗嘅 driver。裝好先好插返上網線,透過 n卡自己個 driver 去更新。

windows 自動幫顯示卡更新真心好伏,我果時插舊卡都搞咗一排。
無卡就借/買粒啱 socket 有內顯嘅 cpu 開機
就係無,我係壞左底板先要砌過

唯有聽日搬返去中央田到睇下點搞,扮哂唔知咩事咁
唔通...我要拎返粒4460出來開機...
如果中央田唔得,可以考慮去收粒 2手 10100/ Celeron /Pentium 只要係 comet lake 系列都得。
唔啱 socket 阿
知道,唔該師兄
Storage 買nvme -> pcie 3.0 既samsun 970 1TB定Crucial MX500 1TB好
OS 本身有隻samsung 980 pro
$1270 vs $800
部機得返sata 同同pcie 3.0 x16
2TB
爸打 想問下如果電腦長開 用模擬器多開手機GAME 1萬蚊左右可以點砌?
如果budget $15,000 想玩cyberpunk 2077 用到ultra settings 夠唔夠做 見網上有pc list 但係呢排又出咗新CPU 有冇一條新list可以share
1080 定4k 先
可以睇下3070ti 出果時咩情況
1080 我隻mon係4k 但要玩到4k 係咪要再俾多好多錢?

利申: 真係唔識電腦

double 你個budget
俾你隻貓我
買個洗衣袋笠住佢
Graphics card 需要用到幾勁? 咁我儲多啲錢 CPU係咪要行到咩i9先玩到?
CPUi7或以上
GPU3080或以上
cpu 可以用5800x 或者i9 10900k
顯示卡 4k 2077 既表現如下

3080 好似開始跌價 預14k
3080ti 大部份賣緊16k 有D砌機會再平D

黎緊會出既3070ti
應該做到4k60
預10k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞