[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
聽聞呢兩個月出
單條Ram內顯開機呢
覺得最大機會似 windows 有問題+1

不過可以先試一下用內顯開機睇下關唔關顯示卡問題。
用澳洲龍蝦一樣
如果係呢個原因,香港人應該多多都照殺

tested

default (pbo auto)
pbo enable (no thermal limit)
Multicore 13702
Single core 1558
MP Ratio 8.79

pbo enable with thermal limit 70°C
Multicore 12349 (drop 9.8%)
Single core 1539 (drop 1.2%)
MP Ratio 8.02

應該ok?
用單ram 內置display開機完全冇反應,.部機都係收皮㗎啦
搭單一問 如果喺台灣買到卡 寄返嚟又唔冇咩要注意 使唔使報海關嗰啲
CPU
- AMD RYZEN R5 5600X 3.7GHz 32M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4
$ 2399
主機板
- Asus ROG STRIX B550-F GAMING ATX $1599
RAM
- Kingston Value 16GB (1x16GB) CL22 DDR4 3200MHz $699
火牛
- Antec Neo Eco Gold 750W 80Plus Gold Semi Modular PSU $759
HDD
- WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $305
SSD
- Crucial MX500 500GB 2.5 inch SATA III SSD $499
機箱
- Cougar MG120-G MATX CASE -Tempered Glass $300

想問下呢個list 有無問題?
budget 11000左右 想做到打普通機 (lol, 非3a大作, apex legend) 穩定144hz
3a大作開中等畫質穩定高fps
可以雙開/三開掛機game
5年內唔打算換機

差顯卡同散熱 有無好推介?
同埋以上散件有無邊件特別伏

第一次係到出post 求指教任屌 thx
Ram改返3200CL16 8GBx2一對咁買唔差$100
HDD同SSD夾埋改做Kingston A2000 1GB
ATX大板裝唔落mATX箱
轉塊MSI B550m mortar Wi-Fi
火牛用650W都夠
顯示卡睇你自己筆直3080ti樓下1660S以上乜都得

想問依隻咩Tools 黎, 見好多utuber 試機都用佢

啲貼紙成日貼喺呢個要散熱嘅位,SSD如是RAM如是
有唔少仲要撕咗無保養
頂佢個肺
你照樣搵散熱貼夾住佢無咩所謂
呢d等級既ram同SSD散熱要求無咁高
搵長螺絲批/長間尺篤個扣
想砌部機用黎玩cyberpunk 2077 但係屋企得隻4k mon 咁係咪會配合唔到
利申: 電腦白痴 筆直俾盡20k
模擬器唔使多開主要係食咩硬件?
唔使多開唔多食硬件
mon 有 4k ,但係你開唔開到上4k 可以自己揀。

插口基本上顯示卡都會有幾個插口,同mon 夾到。
我都係建議手指篤
一陣跣手隊爛野就
有時風冷大塔真係啱啱好頂住
gen4既話撕唔撕
之前裝sn550冇撕到
買左條850好似會熱好多
Nh-d15
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞