[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
可能你執隻SSD之後根本唔想換機
用到就等埋佢
咁驚
試左,第一次開機無插cpu風扇就開到
第二次插左開唔到機了
放返D塵落去
各位師兄, 岩先將自己部陳年舊laptop換左個肝 (SSD), 咁要clone 返原先個舊既hard drive 既野連埋個windows 入去, 我應該要準備D咩野?
有無插返顯示卡落去?
有,顯示卡同ram都有
一部最少有 2個 sata 插口概電腦 同時連2隻碟, 然後用 clone ware 去 clone.

然後有心理準備 clone 完都有機會係要重裝 windows 。
上網睇連windows 都可以clone 埋架wor
可能有野鬆左或者接觸不良
重插下d野
可能機箱個開關制壞都有可能
如果無乜特殊需要就重裝好d
裝完再將d珍藏d: 過返去SSD
clone 完唔係 100% 唔使重裝, 所以要有定準備咁啱中咗唔得嘅情況。
咁我原先隻drive 唔會無拿拿刪晒所有野既
佢clone唔到個windows 咪clone多次咁樣得唔得?
想問下各位巴打
如果我淨係玩下 LOL CSGO 唔太要求畫質順就ok
上下網睇下片
要amd4650g好定amd3600加asus ph-gtx1650好
Bubget 大概7千至8
本身想要4750g 但周圍都冇貨
4650G都夠做
想開心d咪1650
CPU:
AMD Ryzen™ 5 PRO 4650G

Motherboard:
MSI MAG B550M Mortar Micro-ATX

Ram:
Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black

SSD:
WD Black™ SN750 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

HDD:
WD Blue WD30EZRZ 2TB 5400RPM 3.5

Power supply:
ANTEC 650W NE650G NeoEco Gold AN-PS-NE-650G 80Plus Gold 火牛

咁樣有冇問題
如果儲存需求唔大
直接用一隻1TB或2TB SSD會抵玩d開心d

650W係以後加顯示卡?
如果無打算就300W都夠

機箱未定?
有好多相同片想keep番 所以想要隻hdd
係丫 怕可能遲下唔夠玩可以upgrade 下
Case:Antec nx400
係咪ram同motherboard都冇乜問題?
定係個牛可以有其他選擇?$500左右都ok
因為我都怕650太多用唔晒
麻煩晒巴打
無問題
雖然我覺得平時唔睇既相同片用外置HDD/SSD會好d
或者用時再駁返部機
咁電腦本身用一隻1TB SSD
好的唔該晒巴打
咁個火牛問題?
簡單嚟講係因為2隻碟結構唔同 & 唔係同一隻碟,所以 clone 完有機會 windows 唔認你隻碟同塊底板係同一set 所以會 開機失敗 或者一段時間後累積錯誤後 開機失敗。

只要出現失敗嘅情況,除非你純粹係 clone 花咗如果唔係 clone 幾多次結果都一樣。

================
錯誤原因:

因為 windows 係同時確認底板&硬碟無變先可以成功開機, 你就咁攞隻裝咗 windows 嘅硬碟去插其他電腦係開唔到機,必需要在新機重裝。

如果出現windows 唔認你嘅情況出現(開機錯誤/失敗),意思就係認為你攞咗其他唔 match 嘅機隻碟放落嚟。你 clone 幾多次都係唔認你。

============
詳細咁講:

clone 嘅過程就係想同 windows 話無轉過新碟,可以用放喺 "原來位置" 嘅嘢按原來嘅方法同底板溝通。 不過hdd 同 ssd 連結構都唔同埋,所以有機會 clone 完 因為存取機制唔同 而令 windows 揾唔到 所謂 "原來位置嘅嘢"。

揾唔到就會minor 嘢錯誤會累積,直到某日 bye
major 嘢就直接開唔到機。

所以正常 clone 完就算開到機都會重裝一次確保無問題。
其實550W都夠留俾顯示卡
如果唔要顯示卡就有咁低得咁低
唔該巴打
唔該晒
多謝師兄詳細解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞