[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想請教換cpu風扇問題 之前清走堆塵之後 溫度維持番係40-50度左右 最近唔知點解又升番上80幾度 所以想換左個風扇佢或者用散熱膏 定兩個都做齊晒佢

部電腦都用左6-7年 所以想平平地換個風扇仔 之前有巴打講過換呢d風扇其實幾十蚊有交易 我上過price.hk睇過 普遍都百幾二百 想問有冇咩款推介下

想玩2k 120FPS 打機list (會拎去外國, 坐飛機寄倉,火牛跟身,其他電子野寄倉有冇問題?)
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090
1 x MSI MAG B460M Mortar Micro-ATX
價錢:$920
1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$670
1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$870
1 x GALAX GeForce® RTX 2060 Turbo 6GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$2,899
1 x Antec Neoeco TUF 650W 80 Plus Bronze
價錢:$599
1 x Antec Performance Series P5 Ultimate Silent Micro-ATX case
價錢:$399

總計: $7,477
幫手comment 感激
不如砌itx handcarry
成箱野寄倉掟兩掟就係咁先
我會放係行李GIP入面保護會好D
itx gandcarry太細部 好難走線
mATX好D
我覺得你散熱鬆左同埋散熱膏乾左
2100點會熱
80度根本就係完全無裝散熱既溫度
自己拆左重裝上返散熱膏就得
唔需要再買

是但一隻原裝又好大陸雜牌又好
去新高登都係幾十蚊以內
反而單買散熱膏都可能要幾十蚊支
機箱去到個邊先買啦
CPU, Ram, SSD可以放背囊
其他原盒寄倉
機箱去到個邊先買啦
CPU, Ram, SSD可以放背囊
其他原盒寄倉
顯示卡包好手提
底板CPU ram SSD呢d包好手提
機箱可以到埗再買
火牛同CPU cooler寄倉
去到再組裝

巴打是咪英國?
如果去美國剩係帶顯示卡都夠做
巴打們有冇1000W火牛推介?
建議係顯示卡跟身,其他寄倉。

其他壞咗可以俾錢再買,顯示卡你有錢都隨時買唔到。底板寄倉最好拆電吔之外,其他無咩特別 主要保護好唔撞壞就得。

NH-P1
rog thor?
工業風
今日見到旺電一樓舊牛一換一計畫有隻1000w seasonic
一行 diagnostic
2分鐘就話reach 90度 唔行
係咪要開番 auto pbo 做?
咁吓吓上到90
一世都行唔到diagnostic
熄左cb20 testing 佢
熄咗佢都係行cb 20
係咪我set 錯嘢
仲諗住砌好 試run 放入gip
真係冇得諗?
加拿大 溫哥華 果邊算唔算?

咁係應該熄咗嘛? 但右邊佢都係有行Cinbench
砌好
拆散
顯示卡單獨包好手提
板U ram SSD當一份包好手提
火牛同CPU散熱寄倉
機箱去當地買
要睇amazon稅率
英國太on9
amazon無咩好價好貨

香港買電腦應該平過大部分地方
就係美國例外
加拿大應該都算ok
總之顯示卡帶左就無錯
佢一開波果個test 行cb20 係冇用
之後果d 自動拎黎test 你單春performance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞