[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
fuck共碩
邊張有貨買邊張
Antec HCG 650W
好似有10年保
成部機效能過剩
差唔多級數既機$15000左右已經得

AMD 5600X
B550m Wi-Fi
對ram有RGB做乜鳩?打機8GBx2都夠
SSD用gen4完全多舊魚
同價買到gen3 2TB
火牛650W都夠有突
風冷同箱係個人喜好
不過平一半都解決到
要聽個唔識砌機既人講
佢鍾意咪由得佢囉,反正又唔係我畀錢
打機落返6核用11400+B560m或者5600X+B550m啦

對ram錯晒
SODIMM係notebook ram
ram要買就成對咁買,8GBx2已經夠打機
都係crucial 3200CL16或者3600CL16

SSD有咩必要分開兩條?

火牛650W夠晒

3070玩1080p應該好夠力

機箱同散熱可以平返d

點解每次都無人追po睇返樓上既list?
你個fd幾多筆直砌幾多機?
不如同佢解釋下先唔好由佢9up?
咁你何必幫佢上黎問
叫佢自己落鋪俾人水一鑊咪得
佢一開始同我講20k,話要流暢2k加144打機,後尾自己睇完張表,又話要i9, 我解釋咗畀佢聽冇乜需要,佢話用開notebook覺得i9好過i7好多,我唯有去hk terminal個whatsapp度問,如果客服話冇需要我直接截圖畀佢睇
咁又唔好,佢而家都係當畀錢買個開心啫,落舖嘅話我估應該畀錢得黎買唔到開心
你貼返佢張單上黎
呢度起碼過千個巴打會好開心
on99咁
俾部11900k佢封頂
用內顯打機
20k要2k144唔難
都係3070定3080既問題
如果AMD有貨6800/68XT都可以考慮

問題係如果佢識砌機就唔使搵你啦
睇落你本身都唔叫熟硬件
一係你set好條list俾佢唔要柒就
一係你俾返呢個post佢睇叫佢自己搞返掂

唔識又要扮大袋最撚麻煩
講真唔好幫d咁既人砌機
只會拿屎上身
有蝦條都要諗下先
主要係佢平時都幫咗我唔少嘢,好難托佢手踭

不過我反而想知,佢ssd寫住冇散熱器,嗰堆散熱風扇夠唔夠做,我下次砌list嗰陣可以砌好少少
咁你堅持一下自己條list先係最好
如果唔係佢條list柒左以後又怨你

SSD個散熱只係上面加塊鐵片
新高登$30有交易
好多底板亦都有
個安裝位置上面有塊鐵板壓住條SSD做散熱

相對上如果SSD本身有散熱
咁底板果塊就可能用唔著
要睇底板同SSD點夾

同風扇應該無咩關係
btw
如果係條女日日幫我口爆或者會上心d

呢種情況真係勁麻煩
特別係你本身都唔算熟砌機
瀨過一次真心不了
thanks巴打
我琴日po完都發現搞錯左
ssd分兩條諗住保險d 雖然我唔知係唔係
轉左呢條list
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,599

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,760

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$320

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$6,599

1 x Seasonic Focus GX 850W 80 Plus Gold Full Modular
價錢:$1,139

1 x Be Quiet! Pure Base 500 Window Tempered Glass ATX — White
價錢:$599

1 x Arctic Liquid Freezer II 280 CPU Cooler
價錢:$868

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,263
好似都無改過咁
隻SSD係多舊魚
你裝game後個windows死左都係要裝過晒dgame
全部放同一隻SSD仲少麻煩
你用得盡2TB另計

火牛講左ram講左

5600X風冷都夠晒
鐘意既可以貓扇封頂

板同箱考慮mATX
MSI B550m mortar Wi-Fi(無Wi-Fi亦可)
Fractal design define mini C
唔該哂巴打
明白哂
3060ti配11400打1080p得唔得?
tomahawk + atx 箱 = 玩超頻時先考慮

tomahawk b550 係料特別靚 (追到&好過部份X系列), 不過唔超嘅話 mortar 都夠5600x
10400都得添

主要睇你打邊隻 & 大部分game bottle neck 都係顯示卡食多啲
呢到有冇人用P600S
個頂蓋係做乜尻
block 左上面個入風位
搞到打機都70度
一拆個蓋冇耐已經降返10度
1 x Intel® Core™ i5-11400
價錢:$1,670

1 x ASUS ROG STRIX B560-I GAMING WIFI Mini-ITX
價錢:$1,449

1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$870

1 x Toshiba Enterprise Series MG04ACA400N 4TB 7200rpm 3.5
價錢:$930

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Thermaltake Toughpower SFX 550W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$689

1 x Metallic Gear Neo Mini V2 Mini-ITX - Black
價錢:$560

2 x Arctic P14 PWM PST Pressure-Otimised 140mm Case Fan
價錢:$168

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,305
https://www.faroll.com/customize#MTIyLDI0MjIsMjkyNCwyOTI0LDM1NjAsMzk3MSw0MDA5LDQxMjMsNDMxMA

唔用display 平時上下網睇下片 buget $7000-$7500 咁樣有無咩需要執
本身有隻dark rock 4 呢個箱會唔會擺唔落 我見cooler高159.4mm 個箱support 160mm
或者有無散熱推薦 想要風冷 or ITX箱擺得落隻dark rock 4
mon應該用vg289q
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞