[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
4月頭送左塊板去今日都未拎返
唔超頻嘅話 k 版最大頻率快少少,不過唔值 4k

k板貴在可以超頻,超到幾多睇個人造化

做咩姐你
(switch/ps4) hdmi 去 dvi (mon)

如果 hdmi線 加轉頭,唔得
如果用條 hdmi去dvi線,就得

點解既?
係咪個轉頭都有分hdcp定唔hdcp
謝謝,噤可以洗小d,我本身又唔太識超頻
想執張1650做後備卡都咁難標到成2000蚊點買得落手
dvi有分digital同analog
你條hdmi去dvi線係咪有嚿嘢駁住嗰種
有無圖
幫friend問(我冇幫人砌過機):
- 用途:2k 1440hz 打機(Crusader Kings III、 CS GO、PUBG) > 2k 睇片 > 中度文書
- 問題: 1. 咁樣砌有冇問題?
2. 要風冷散熱,但係我唔識,有冇ching可以推薦?

有少少急砌,唔該曬各位ching
幫friend問(我冇幫人砌過機):
- 用途:2k 144hz 打機(Crusader Kings III、 CS GO、PUBG) > 2k 睇片 > 中度文書
- 問題: 1. 咁樣砌有冇問題?
2. 要風冷散熱,但係我唔識,有冇ching可以推薦?

10900 淨係支援PCIe 3.0或以下
SSD買返970 PRO
唔該曬ching,你覺得其他仲有冇問題??
應該980pro 先岩
980唔係gen4
佢買GEN10 10900
頂到盡去到PCIe 3.0
係喎 冇野了
想幫rog 2080s換導熱貼 應該揀咩厚度好?
唔識砌機黎講
條list 冇問題得黎有D 問題
ram揀3600 /3200 CL16 好D
ssd 用sn750
hdd 有用既話買3tb Toshiba
火牛 用650W 都得 而且thor 貴既位對你個要求冇大幫助
睇錯唔係thor

另外會唔會加埋cpu 散熱好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞