[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
無啦, ax200 都係最新。你可以試下之後將 external 條天線拉去近啲門口

下面呢2組其中一組都應該啱你

- 第一組直接插張卡,簡單唔使煩。不過要佔用一個 pcie 位

- 第2組換對線落去,仲可以用埋external 天線。淨返果啲後備。再爛多條都唔驚......
不過要識自己整先好咁搞

============
1 x [砌機優惠]Gigabyte AORUS GC-WBAX200 MU-MIMO Dual-Band AX2400 + Bluetooth5.0 PCI-E Wireless Adapter
價錢:$299

1 x ASRock AX200 M.2 Wi-Fi 套件
價錢:$299

總計: $598
https://www.faroll.com/customize#Mjc2NCw0Mzc4
thanks
1) 打機唔好用 3千系,想平就10代煙條

2) 差唔多,不過最好揾下有無貴多~ 200 嘅1650super。 super 字尾勁嘅性能多過果200 蚊。 貴太多就唔好。

3) 唔好用 nx 系列火牛,antec 嘅話用 neo eco gold zen 500w / 賊船 cx 450m (非綠色lable 嘅舊型號) 都夠你用又好少少。

4) ram 用2條, 最好 2x8 = total 16GB 咁。 8GB 唔打機嘅都勉強。
intel 10代 i5 可以用 2666Mhz,其他用 3200Mhz。 牌子推 curcial / kingston

5) budget 唔多嘅 板可以落返 mortar系列嘅 b460(intel) /b450 (amd) m.atx 板。 對應 gigabyte 嘅係 aorus elite 系列 或者 平啲不過保養閪嘅 asrock pro4系列。
用m.atx 板記得跟 m.atx 機箱,細啲無咁嘥位。

6)除咗 10代i5 可以勉強用原廠扇外,一律建議另配散熱扇。 平價就 be quiet rock 2
拆機清塵
唔用機箱
在機箱外組裝返部機用螺絲批試開機
法奧既話就拎去比佢地攪啦
一係就自己拆開影相上黎睇下佢地有冇野裝錯
等緊食花生
5800X性價比太低
用5600X合理少少
一係直上5900X

SSD係消耗品
唔需要追新追貴
其他硬件根本跟唔上

用隻平平地Kingston A2000 1TB夠做
唔知你有幾大儲存需要
可以考慮買隻平既gen3 2TB代替埋HDD
單條2TB同你1TB+2TBHDD差唔多價

有多餘筆直俾落顯示卡有用d
16gb ram
你剪埋我果份
而事實上mac 剪片係好過win
感謝巴打詳細解答!
1U牛邊度買至平
我自己hken.rs-online.com 買過

但要平都係支那bomb 牛嫁喇
好貴, 我想比隻hp機仔用 壞左果隻係台達DPS-150AB
點解打機仲會砌ryzen 3
4c8t 夠做
full load cpu
出面一堆人想正常炒價跟砌機都搵唔到,可以講近幾年都唔會有mrsp既顯示卡(除非你通宵排隊買到第一水、睇運),建議要埋顯示卡啦
啱啱喺hk terminal排3070,唔知要排到幾時
會打機就跟機要埋 3070ti/3080 ti

起碼新少少
半年前砌左部好普通既細機仔 諗住文書用下
CPU 都keep住 6x度左右
有時玩下d steam 會上7x 80度 跟住死機 要reboot

CPU: AMD Ryzen 5 3400G
ram: ADATA 16gb DDR4 3200MHz
SSD: Kingston A2000(1TB)
用緊個細機箱ASRock DeskMini A300

想換返部正常少少可以打下機
因為有時會run excel / python
所以想ram 大少少,而家display card 太貴,而我又唔太需要
我想問可唔可以用得返張 RAM / SSD 然後升級其他配件?
順便想求下list:
budget 9K-10K,唔需要display card
用途: excel / python 會打下機,機箱無乜要求,風扇可以用好少少(靜D)
求around 10k list, 會等gpu價回落先砌
(唔會超頻 唔使rgb)
想用5600x, 3060ti, 16gbram, 1tbssd, matx case
用途都係打機睇戲 同時間上網同處理文件
SSD可以留

RAM嘅話你而家用緊SODIMM
想留嘅話會得返小部分ITX板揀

另外你走display咁有冇諗住繼續用AMD
係嘅話可以連3400G都留埋用住先
(假設你死機唔係CPU問題)
然後等八月Zen3 APU
1. 好似唔使用到5600x

2. 淨係粒cpu都要 $2500
過硬一萬
咦,咁樣都好似唔錯
可以唔留ram

用住CPU 等升級?
用緊p600s case
cpu : 5950x
cooler : rog ryujin ii 360

打機果好cpu 有D 熱
70度咁上下
d 風扇全部行到2000轉
成部直升機咁伏伏伏伏伏

有咩方法可以令佢冇咁熱
本身諗住用3600
但好似有新用新好啲..

咁如果3060ti 去到$4000頭呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞