[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(271) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
i5 用水冷
限量單賣黎
之後就變返19999
unlock pl 唔係超頻, 今代係 intel 限死板廠要鎖PL 。 你買粒 i5 返嚟打算最高運行效能淨係行 65W 嘅 base frequency ?

11代 你唔解Pl 就睇底板廠 全部鎖到你最大效能都係 4Ghz 以下,有啲鎖到最大效能3.3Ghz。3.3嘅話 我用粒正常嘅10代 i3 都快過佢,你ok ?

你買 cpu 唔係打算行 intel 俾出嘅最高有效頻率( turbo frequency),而係打算淨係行 最低值?
原理一樣
字面呃左人先再預設代你超

明知伏但又擺入list
其實已經唔同咗,傳統超頻係自己行為 +手動調校,出事自己負責。

turbo frequency 係官方性能一部分,官方規格保証 & 官方出廠已設定自動上到嘅頻率。 base frequency 可以睇成慳電模式 & 下限工作頻率, 因為低過呢個頻率直接死機 (供電不足時, ex: asrock 入門B板i7最低頻率都保証唔到所以死機)。

11代今次出事係因為自己cpu 太熱而要板廠限死粒cpu配入門板 只能喺 最低工作頻率(65W TDP) 附近水平作為上限。 不過 intel 自己宣傳就用cpu 設定自動最高頻率 turbo frequency 做官方性能保証。

超頻上唔到某個值係用家問題,上唔到 turbo frequency 屬於產品瑕疵可以揾intel rma。 而家 intel 玩法係,你上唔到唔關cpu 事,係底板唔俾你上咋,我粒 cpu 係可以上到 turbo 無問題。

如果你開咗 pl ,跟到散熱 & 供電但上唔到 turbo 可以揾 intel 換。 但你自己超頻超唔到就唔可以揾 intel。

以往10代 pl 係供電&散熱滿足就會自動上,一直上到 turbo frequency。 今次係直接lock 死
仲諗MSRP
駁雙mon做文書野洗唔洗再執

1 x AMD Ryzen™ 3 3200G APU with Radeon™ Vega 8 Graphics
價錢:$799

1 x MSI A320M PRO-VD/S V2 Micro-ATX
價錢:$410

1 x Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$350

1 x Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$330

1 x In Win Chopin Mini-ITX — Silver
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $2,668
https://www.faroll.com/customize#MTAzNiwyMzAwLDI0MTcsMjc1MSw4OTQ
用deskmini 更細
1 x AMD Ryzen™ 3 3200G APU with Radeon™ Vega 8 Graphics
價錢:$799

1 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 SO-Dimm 3200Mhz C22
價錢:$260

1 x Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$330

1 x ASRock DeskMini X300 Barebone
價錢:$1,399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $2,868
https://www.faroll.com/customize#MjMwMCwyNDE3LDM0MTEsMzY0Nw
budget 兩萬五左右 display 3080ti 求list
1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,699

1 x MSI MAG X570 Tomahawk Wifi ATX
價錢:$1,779

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16D-32GTZNC
價錢:$2,080

1 x WD Black™ SN750 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,219

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition 12GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$13,700

1 x ASUS ROG Strix 850W 80 PLUS® Gold Fully Modular - White
價錢:$1,359

1 x NZXT Kraken X73 360mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,449

總計: $25,365
https://www.faroll.com/customize#MjM4OCwyODAxLDI4ODgsMzQ2NCwzNTk1LDM3NzAsNDQxNw

機箱自己揀
但太遲啦 3080ti 冇貨
如果加個hdd用咩好? 整定下次有貨立即下單
https://www.faroll.com/product/4416/wd-blue-wd40ezaz-4tb-5400rpm-256mb-35

呢隻ok 不過hdd 都係睇手神
btw 就咁睇你加埋機箱已經27k
砌左新機
有粒8700k 剩唔想浪費
買個deskmini 有冇得諗
但諗唔到用途
方便自己 加多少少
方便自己 加多少少

各位塊板揀好D,唔好咁雞
唔識掂 bios 一開即用嘅人好用好嘅板
會自己搞 bios setting 嘅可以自己 unlock

呢個超唔 user friendly 嘅設計好有問題,我覺得應該成堆唔識嘅人買完 11代 i5 變得廢過 10代i3 都唔知咩事
廢過咩
review 實測 俾 全功率少 30% 效能。

差30% 真係唔止差一代咁簡單,10代 i5 同 11代本身大家都全功率差距都無 30% 咁多。去返 10代i3 咁上下
我唔理
總之intel就勁過amd
用緊第二塊
Intel yes
1140借問amd有邊粒平過佢又打機勁過佢
識咁多既人仲會上黎問list?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞